Ce vor vâlcenii de la ziarişti?!

O coafeză bună se cunoaşte după programări. Dacă este mereu ocupată şi găseşte cu greu loc pentru o clientă în agenda ei de lucru înseamnă că este foarte bună. Un cizmar foarte bun are mereu de lucru şi lumea aşteaptă la el cu răbdare să-i facă o pereche de pantofi. Un jurnalist bun este acela care are cititori mulţi.

Indiferent că unii îl laudă sau îl critică pentru ceea ce scrie. Înainte, cu ceva ani în urmă, valoarea unei redacţii se vedea după tirajul tipărit şi vândut. Au fost ziare cu tiraj impresionant şi la noi şi înalte ţări. Tirajele mari însă distrug mediul. Hârtia este din ce în ce mai scumpă pentru că în ea este înglobat lemn. Lemn prelucrat cu multă energie electrică şi cu produs echimice. Pentru a ajunge tipărit şi vândut la tarabe un ziar, se mai consumă şi cerneluri, alte produse chimice, combustibil pentru transport. Încet, încet presa şi-a redus apariţiile tipărite. Şi ca număr de ediţii şi ca tiraj. Dar datorită internetului şi-a crescut numărul de cititori. Acum cele mai bune articole sunt citite de zeci de mii de oameni.
Există un site specializat care monitorizează ceea ce citesc oamenii, la ce ora citesc, câţi cititori are pe zi, pe oră, pe săptămână o publicaţie. www.trafic.ro serveşte nu numai redacţiilor în politica editorială, dar mai ales firmele de publicitate şi celor care au nevoie de serviciile comerciale ale presei.
Redacţia noastră şi-a crescut natural, treptat, constant, numărul de cititori în cei deja peste 3 ani de la apariţie. “Eveniment vâlcean” are cititori care iubesc sportul, deşi nu suntem un ziar de sport, are cititori care iubesc cancanul şi faptul divers, are cititori interesaţi de administraţia publică şi politică, deşi nu am încercat niciodată să fim lideri ai pieţei locale în acest segment.
Cititorii noştri însă, cei mai mulţi, ne accesează pentru reportajele noastre, pentru interviuri şi pentru anchete. Cele mai citite materiale ale noastre sunt cele care spun poveştile reale de succes ale unor vâlceni. Le-am ilustrat mereu cum am putut cu poze cât mai clare şi cu scurte filmări. Iar reportajele noastre din acest început de an au fost cele mai citite articole din Vâlcea.
Povestea lui Alexandru Codiţă, fenomenalul antrenor de MMA la doar 19 ani, a familiei Jianu care a creat cu fonduri europene prima fabrică de sucuri sută la sută naturale din Vâlcea, incredibila poveste a carierei jucătoarei canadiene de tenis Bianca Andreescu care vine anual în Vâlcea să-şi vadă bunicii care au crescut-o, a tânărului fotograf montan cu dizabilităţi – Cătălin Vezetiu, reportajul despre celebra bătălie dintre mineri şi jandarmi de la Costeşti de acum 20 de ani sau tristul reportaj despre recentul caz de malplaxis de la Spitalul Judeţean Vâlcea au fost cele mai citite articole ale acestui ziar şi cele mai accesate de cititorii vâlceni din presa locală.
Vom continua şi în 2020 să promovăm oamenii care au idei, care muncesc, care performează şi care promovează alţi oameni. Indiferent în ce domeniu activează fiecare din aceşti oameni valorează mai mult decât mulţi politicieni. Dar vom scrie şi despre politicieni, despre aleşii locali şi judeţeni, despre parlamentari, despre evenimentele triste din judeţ, accidente rutiere, sinucideri, crime, incendii, inundaţii sau alte necazuri. Pentru că: ORICE ADEVĂR MERITĂ CITIT!
Vâlcenii însă ne vor spune ce vor să citească şi ce îi interesează. Ne vor spune nouă şi concurenţei noastre prin accesările lor. Şi vor determina comportamentul editorial al celei mai bune prese locale din ţară. Pentru că nu întâmplător la Vâlcea a apărut tiparul în Ţara Românească şi nu întâmplător la noi a apărut presa independentă scrisă de după Revoluţie. Vâlcea este un judeţ binecuvîntat. Cel mai frumos judeţ din ţară şi de fiecare dintre noi depinde dezvoltarea lui, promovarea şi modernizarea.

Traian GUMINSKI