FOTO: Păstrăvul de Costeşti are mare căutare

Păstrăvul se dovedeşte a fi o afacere profitabilă pentru zona Vâlcii. Cel puţin asta susţine proprietarul uneia dintre cele mai importante păstrăvării private din judeţ, aflată în Comuna Costeşti.


Păstrăvăria de la Costeşti a fost deschisă acum ani buni ani, iar investiţia s-a amortizat rapid. Omul de afaceri vâlcean reuşeşte cu doar doi angajaţi să obţină o producţie anuală pe serie de 20 de tone. “Este o apă foarte bună, trece printr-un masiv de calcar și acest lucru ajută foarte mult la creșterea păstrăvului. Este o afacere nu profitabilă, ci foarte profitabilă, așa cum nu prea mai sunt în România”, spune Grigore Colniceanu.


Păstrăvăria de la Costeşti are un singur angajat care este încântat de meseria sa după ce şi-a pierdut locul de muncă pe care-l avea la Râmnicu Vâlcea. Conducerea administraţiei locale speră ca noile programe operaţionale 201-202 să le permită şi la alţi localnici să îşi deschidă păstrăvării în zonă. “Nu știu câți oameni sunt interesați să-și deschidă o astfel de afacere la Costești. Oricum, pentru localitatea noastră această păstrăvărie este un punct de reper important”, este de părere Toma Peştereanu, primarul Comunei Costeşti.


Chiar dacă zona permite amenajarea unor asemenea spaţii, vâlcenii nu s-au arătat prea interesaţi din lipsa fondurilor europene, abia din acest an fiind prevăzuţi bani pe această linie. Cei interesaţi se pot adresa la oficiile judeţene de finanţare a investiţiilor rurale.

Gabi Cârjaliu