FOTO Jandarmi pentru o zi! 24 de liceeni din Vâlcea au simțit pe pielea lor ce înseamnă rigorile militare, la Şcoala Militară de Subofiţeri şi Jandarmi “Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani

24 de liceeni din Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani, Băbeni şi Bălceşti au aflat pe pielea lor cum este să fi jandarm pentru o zi cu prilejul sărbătoririi a 167 ani de la atestarea documentară a Jandarmeriei Române!

Manifestarea a fost organizată la Şcoala Militară de Subofiţeri şi Jandarmi “Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani având ca scop promovarea ofertei educaţionale a unităţii de învăţământ pentru anul 2017-2018. Preţ de câteva ore, tinerii participanți au luat contat cu o parte din misiunile Jandarmeriei Române şi au văzut ce presupune meseria de jandarm. Liceenii au primit haine militare și au participat la mai multe tehnici specifice jandarmilor. Au învățat cum se imobilizează un posibil infractor, cum se face un control corporal, apoi au participat o şedinţă de tragere similată, fără cartuș. Elevii au fost încântați de cele câteva ore petrecute printre jandarmi și spun că iau în calcul să urmeze o carieră militară.

“Mi-a plăcut foarte mult această zi, nu am luat-o doar ca pe o experiență, iau în calcul să urmez o carieră militară. Îmi place să fiu alături de oameni, nu îmi este frică de eventualele pericole”, a spus o elevă la Colegiul național de Informatică, Matei Basarab.
“Sunt multe avantaje ale vieții de jandarm. În primul rând este un loc e muncă stabil, un program acceptabil. În plus, poți face ceea ce îți place, așa cum este cazul meu”, a completat un elev de la Bălcești.
De partea cealaltă, conducerea unității de învățământ dar și cursanții Şcolii Militare de Subofiţeri şi Jandarmi spun că o carieră militară oferă multe avantaje. “Am desfășurat o serie de activități menite să promoveze arma noastră și oferta educațională pentru anul școlar viitor.
Manifestarea a avut ca titlu “Elev-jandarm pentru o zi” și s-a adresat elevilor din clasele terminale din județul Vâlcea, 24 la număr.

“Am organizat o serie de activități practice, pentru a vedea ce misiuni îndeplinesc jandarmii și ceea ce fac zi de zi elevii de la școala noastră. Au fost activități de asigurare a ordinii publice, de intervenții profesionale, de instrucție a tragerii și de constatare a faptelor contravenționale. Sper că ne-am făcut înțeleși și mesajul nostru o să fie dus mai departe și la colegii elevilor participanți. Eu cred că au fost încântați și că numărul candidaților să crească. Avantajele sunt multiple, în primul rând satisfacția lucrului bine făcut. Când eram tânăr, la vârsta lor, nu era așa de bine promovată meseria de jandarm. Când am ajuns la Academie chiar nu știam cu exactitate ce presupune dar clar îmi doream să ajung polițist sau jandarm și am ajuns. Mă uitam și la celebrele filme cu Louis de Funes, mi-au plăcut foarte tare”, ne-a declarat Cristian Florica, locotenent-colonel, locţiitor comandant.

“Interacțiunea cu elevii a fot una foarte bună. S-au aflat la un nivel ridicat, au fost receptivi, au manifestat entuziasm și chiar aptitudini. Am început cu aplicarea măsurilor tactice polițienești de către jandarmi și mă refer aici la legitimare, control corporal preventiv, noțiuni de încătușare și de folosire a forței. Timpul a fost scurt, dar la final elevii mi-au spus că le-a plăcut și că vor să ajungă jandarmi. Ca să termine această școală au nevoie de tărie de caracter, ea se modelează și în timp, noi acționăm în cazul modulelor pe care le gestionăm și în acest plan. trebuie să ajungă la o rezistență fizică dar și psihică. În doi ani lucrăm permanent la formarea acestor aptitudini”, a completat Ionuț Grecu, căpitan, instructor militar.

În paralel, s-a desfăşurat şi „Ziua Porţilor Deschise”, unde elevii şcolilor gimnaziale şi liceelor din Municipiul Drăgăşani au avut prilejul să cunoască câteva momente din activitatea cotidiană a jandarmilor. Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi “Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani este o instituţie de învăţământ postliceal destinată formării iniţiale a subofiţerilor jandarmi. Şcoala face parte din structura unităţilor de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne şi funcţionează în baza legislaţiei generale şi speciale, a actelor normative elaborate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi de Ministerul Afacerilor Interne.

Gabi Cîrjaliu