FOTO Fetițe abandonate la Maternitate! Două mame și-au lăsat bebelușii la Maternitatea Vâlcea și au plecat acasă

Două fetițe au rămas singure pe lume la puțin timp după ce au fost născute. Una dintre mame este o adolescentă de 17 ani care a fugit din spital. Cealaltă este o mamă matură care mai are acasă cinci copii și care le-a spus asistentelor că nu își va lua acasă copilul pentru că nu are cu ce să-l crească.


Una dintre fetițele abandonate a fost numită Bubu de către personalul medical. S-a născut chiar înainte de Crăciun, dar nu a avut parte de iubirea și îmbrățișarea mamei care a plecat din spital imediat după naștere. Rolul de mamă este suplinit acum de asistentele și doctorii care o îngrijesc și o alintă. “Avem grijă de ea din 13 decembrie. Mămica nu și-a dorit bebelușul, probabil probleme în familie. Am învățat-o în brațe, mereu vrea să o plimbăm. Sper să își găsească rapid o mamă, poți să nu-i dai mâncare, dar dacă îi dai dragoste, e totul bine. Are nevoie de multă dragoste…”, spune Maria, asistentă medicală.


Cea de-a doua micuță a venit pe lume în Ajunul Bobotezei, dar a fost părăsită de mamă, care mai are de crescut alți cinci copii. Ea a anunțat că își va abandona în spital copilul. “E născută în Ajun de Bobotează. Încerc[m să ținem locul de mamă și să fie cât mai bine. Mama ei a spus că nu are posibilitatea să o crească și că o va lăsa aici. Nu au probleme de sănătate, așteptăm să fie făcute actele…”, completează Magdalena Jianu, asistentă.


“În 2018 din fericire avem multe nașteri, avem peste 8, 9 pe fiecare zi. Mămicile din Râmnicu Vâlcea aleg să nască la noi. Avem și cazuri de abandon, două de la începutul anului. Din păcate se întâmplă și astfel de cazuri. În unul din cazuri mămica avea 17 ani, iar în cel de-al doilea caz vorbim de o mamă cu șase copii care nu poate să aibă grijă și de fetiță. Noi nu putem să o creștem, am semnalat Serviciul de Asistență Socială, ambele cazuri. Se vor căuta acum asistenți medicali. Pentru o înfiere nu știu ce acte sunt necesare. În mod normal ar fi extraodinar, ar fi păcat să nu crească într-o familie care să le asigure o creștere normală. Eu le spun mămicilor că un copil nu este un bagaj pe care să-l abandonezi. Există și un Centru Maternal unde mămica poate sta cu copilul timp de nouă luni. Totuși, aleg soluția de a lăsa aici copilul… Sperăm să nu mai avem astfel de cazuri. Noi îi vom ține cât va fi nevoie… Am avut și cazuri în care bebeluşii au stat la noi și timp de două luni”, a declarat Monica Nicolae, medic Maternitatea Râmnicu Vâlcea.


Cei doi bebeluși ar putea locui chiar și câteva luni în spital, până când Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului Vâlcea le va găsi un asistent maternal.

Gabi Cîrjaliu