FOTO: Ecologizare în Pădurea Cotoșmanu

Angajați ai Direcției Silvice Vâlcea și ai Direcției Județene pentru Sport și Tineret, alături de zeci de voluntari au participat la o amplă acțiune de ecologizare a unuia dintre cele mai frumoase locuri din Vâlcea, Pădurea Cotoșmanu. Deși astfel de activități se fac de câteva ori pe an, și de această dată s-au strâns tone de gunoaie aruncate de oamenii care trec prin zonă.

Voluntarii și angajații Direcției Silvice Vâlcea și-au petrecut ore bune în pădure, iar rezultatele au fost impresionante. Peste 3 tone de gunoi, de la peturi din plastic sau sticle și până la resturi de materiale de construcții, au fost adunate în saci. Interesant este că a fost a doua oară când a fost făcută ecologizarea în zonă.


“Suntem pe raza Ocolului Silvic Băbeni. Este a doua acțiune de ecologizare. Sperăm să lăsăm pământul frumos și mai curat după orele petrecute aici”, spune Ilie Ceuca, inginer Direcția Silvică Vâlcea.

“Sperăm ca ceea ce facem noi azi să fie un exemplu pentru toți. Una este să te plimbi printre mizerii, alta este să mergem printr-o pădure curată. Noi participăm la acțiunea de azi cu zece persoane și sperăm ca astfel de acțiuni să se repete. Colaborarea cu Romsilva este una deosebită. Vă dați seama că noi avem și trei tabere în administrare și pe întreg anul acolo se muncește mult”, completează Bogdan Marinescu, director DJST Vâlcea.


Pentru a stopa, pe cât posibil, aruncarea gunoaielor în pădure, reprezentanții Direcției Silvice Vâlcea își doresc amplasarea de camere de luat vederi. În trecut în zonă au mai fost astfel de dispozitive, dar au fost sparte de hoții de lemn. “Se aruncă gunoaie din mai multe localități. Ne luptăm cu toți cei care nu au o educație bună. S-au strâns tone de gunoaie, nici legislația nu ne permite, în plus se aruncă noaptea și în timpul sărbătorilor. Astfel de acțiuni o să fie făcute des și în acest an. Vom amplasa și camere de luat vederi, au mai fost, dar hoții de lemne au găsit soluții penru ele”, a declarat Nicolae Dobrescu, șef Ocolul Silvic Băbeni. Dealul Cotoșmanu face legătura între comunele Popești și Roești și are o legendă interesantă. Se spune că pe vremuri o ceată de haiduci a jefuit un alai de boieri care mergea la o nuntă. Mireasa ar fi fost ucisă și, în nopțile cu lună plină, își face apariția pe drumul național.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning