Foto: Delta Dunării în miniatură la Râmnicu Vâlcea

Bălțile din jurul Râmnicului, dar și cursurile Râurilor Olt și Olănești au devenit paradis pentru păsările migratoare și o încântare pentru ochiul localnicilor care, în ultimii ani, au constat o creștere a numărului de păsări sălbatice care-și găsesc adăpost pe timpul iernii în acest areal. Lebede, tot felul de raţe sălbatice, lişiţe, cormorani, cufundaci, pescăruşi, mierle au găsit aici condiţiile propice pentru a trece de frigul iernii şi pentru a cuibări.


Paradis sau nu pentru păsările migratoare, noua casă a păsărilor este o încântare pentru privitori. Și asta pentru că acum, în locul gunoielor, localnicii văd frumoasele păsări. Biologii vâlceni spun că situația s-ar datora pe de-o parte înăspririi legislației în domeniul protecției mediului care a redus simțitor cantitatea de reziduri ce ajungea în râul Olt, iar pe de altă interzicerii pescuitului industrial, astfel că păsările găsesc acum hrană din belșug în această zonă. În plus, Vâlcea este și un judeţ adăpostit din punct de vedere climatic și oferă condiții ideale pentru ca păsările să treacă de frigul iernii.


“Prima explicație care stă în picioare este cea a condițiilor favorabile. Județul Vâlcea este unul bine adăpostit din punct de vedere al climei. Nu există variații mari de temperatură, nici precipitații abundente. În general sunt rațe sălbatice dar apar și lișițe, pescăruşi, chiar și lebede apar destul de des. Mai sunt și cufundaci. Păsările stau cât pot sta și dacă observă că se înăspresc condițiile migrează către sud, pe lacurile din apropierea Dunării. Greu părăsesc județul și Râul Olt, aici găsesc în special hrană. Nu e rău că și oamenii le dau să mănânce pentru că este nevoie de hrană suplimentară. Este un gest frumos, cât timp nu este însoțit de gesturi reprobabile, mă refer la vânarea lor… Aceste păsări vin mereu la noi spre finalul lunii septembrie, apoi vara pleacă spre nord.”, spune GHEORGHE PLOAIE, biolog. Biologii vâlcenii nu exclud posibilitatea ca zona să fie declarată arie protejată avifaunistică, mai ales că printre păsările care poposesc aici sunt şi unele protejate prin lege. Condiţiile de vizitare sunt aigurate. Tot ceea ce trebuie să facă turistul este să meargă pe digurile care mărginesc lacurile din jurul oraşului si să admire păsările.

Gabi Cârjaliu