Florian Lincan, un monstru care şi-a agresat fata sau o victimă a unei adolescente rebele?

Un bărbat, de 47 de ani, din municipiul Râmnicu Vâlcea, cercetat pentru agresiune sexuală şi violenţă în familie, săvârşite asupra fiicei sale, în vârstă de 15 ani, a fost reţinut marţi, 14 februarie, de către poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea.

Asta reiese pe scurt dintr-un comunicat al Poliţiei. Presa locală a dezvoltat subiectul şi unii din colegii noştri l-au prezentat pe Florin Lincan ca pe o adevărată bestie cu chip uman. Alţii au încercat să îl “lege” pe acuzat de primărie, de primar şi de Partidul Ecologist.
În cartierul Ostroveni miercuri 15 februarie era agitaţie mare. În zona în care locuieşte acesta, dar şi în Piaţa Ostroveni unde a lucrat ani mulţi, lumea vorbea despre acest caz. Unii îl consideră un ticălos, alţii spun că era un om deosebit care şi-a crescut singur cele două fete după ce soţia l-a părăsit şi a fugit în străinătate. Majoritatea celor care au discutat cu noi spun că mai mult ca sigur Florin Lincan se va sinucide în arest sau în puşcărie dacă va fi condamnat.

Ce spun procurorii

“Din cercetări a reieşit că, la data de 13 iunie 2016, în jurul orei 18.00, L.F. ar fi intrat în camera fiicei sale, pe care o avea în întreţinere, şi a întreţinut acte sexuale neconsimţite cu aceasta. În prezenţa apărătorului desemnat din oficiu, minora susţine că tatăl său mai exercitase astfel de agresiuni sexuale asupra sa, însă nu a spus la nimeni, de teamă.
De asemenea, minora a relatat organelor judiciare faptul că a fost lovită în repetate rânduri de tatăl ei, în cursul anului 2016, provocându-i leziuni la nivelul mâinii şi că acesta ar fi avut un comportament violent faţă ea, aruncându-i de două ori hainele şi patul în care dormea la ghena de gunoi.
Poliţiştii de investigaţii criminale au identificat mai multe obiectele vestimentare, care au fost purtate în timpul agresiunii sexuale şi au dispus efectuarea unei expertize judiciare, de către Institutul Naţional de Criminalistică – Serviciul de Biocriminalistică, prilej cu care, s-a constatat existenţa de urme biologice aparţinând tatălui minorei pe obiectele vestimentare puse la dispoziţie”.
În baza probatoriului administrat, organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare au luat măsura reţinerii pentru 24 de ore, faţă de tatăl minorei, iar azi, 15 februarie a.c, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a luat măsura arestării preventive pentru 30 de zile, bărbatul fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Vâlcea
În cauză, cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de violenţă în familie, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 199 din Codul Penal şi agresiune sexuală, faptă prevăzută de art. 219, din Codul penal.

Ce spun apărătorii acuzatului

Florin Lincan este un om simplu care s-a trezit în urmă cu mai mulţi ani părăsit de soţie şi cu două fete mici lăsate în întreţinere. A divorţat şi a câştigat custodia fetelor. Lucra ca muncitor necalificat la Pieţe Prest, societate din cadrul Primăriei. De fapt era om de curăţenie în Piaţa Ostroveni. Are 47 de ani, a obţinut o locuinţă la ANL, lucra şi cu ziua pe la diverşi oameni în perioadele în care avea liber. S-a chinuit să gătească pentru fete, să le îmbrace , să le ducă la şcoală. Cea mai mare dintre minore ajunsă la 14 ani s-a încurcat cu un băiat (se pare ţigan) şi fugea de acasă ca să trăiască cu acesta. Florin a pedepsit-o de mai multe ori şi i-a interzis să trăiască cu băiatul. Adolescenta însă nu mai vroia să stea în sărăcia de acasă. Salariul mic la lui Lincan nu îi permitea să le ofere adolescentelor din casa sa un trai de lux sau aparatură de telefonie şi internet modernă.
Se pare că propria fică a înscenat acuzaţiile, îndemnată telefonic şi de mama sa din străinătate, pentru a se răzbuna pe tatăl ei care nu o lăsa să îşi trăiască viaţa.

Informaţii care pot ajuta anchetatorii

În zona pieţei există mulţi martori, inclusiv colegi ai acuzatului, care cunosc amănunţit viaţa fetelor şi susţin că minora, de 15 ani, care şi-a acuzat tatăl, nu mai este de mult virgină şi că întreţinea relaţii sexuale cu un bărbat tânăr la care fugea deseori acasă.
Nu există probe sau mărturii ai unui eventual viol. Acuzatul nu avea oficial o prietenă sau concubină şi locuia de mulţi ani numai cu cele două minore pe care le-a crescut de când erau foarte mici (dinainte de a fi eleve), este posibil ca probele biologice recoltate de pe haine să provină pur şi simplu de la un act solitar al acuzatului şi nu de la o agresiune sexuală.
Trebuie audiate ambele minore şi stabilit exact gradul de vinovăţie pentru că o condamnare a lui Florin Lincan va arunca două adolescente din viaţa de familie direct într-un Centru de Plasament.
Dacă adolescenta care a depus plîngere nu mai este virgină trebuie aflat cine întreţine relaţii sexuale cu ea şi acuzat şi acele persoane.

Realitate crudă

În cazul de faţă celebra expresie luată din popor “Facerea de bine este f…de mamă” poate fi rescrisă punând în final cuvântul tată. Asta în cazul în care totul este o înscenare. Realitatea crudă este însă că multe familii din judeţ au mijloace precare de trai şi venituri care la un moment dat nu mai ajung să acopere cerinţele copiilor. Iar copiii ajung elevi la şcoli şi licee unde sunt colegi cu alţi copii mai bne îmbrăcaţi, care au bani de buzunar, telefoane moderne. Acesta este unul din motivele în care mulţi adolescenţi ajung să facă înfracţiuni, iar adolescentele să se prostitueze sau pur şi simplu să trăiască cu bărbaţi mai în vârstă care le pot acorda sprijin material.
Florian Lincan a fost arestat în urma unei hotărâri a Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, iar fiicele sale (printre care şi cea presupusă agresată sexual) – M.L. şi M.F.L. – au fost luate sub ocrotire de autorităţile competente.
Chiar o condamnare definitivă a sa nu poate atrage răspunderea nici măcar morală a celor care conduc Pieţe Prest sau Primăria Râmnicu Vâlcea, iar asocierea acuzatului de apartenenţa la un partid politic este de asemenea deplasată.

Traian GUMINSKI