Festivalul “Cocoșul de Hurez” se va desfășura în perioada 10-12 iunie

Conform Regulamentului de organizare şi a calendarului târgurilor naţionale de profil, Festivalul ceramicii populare româneşti, „Cocoşul de Hurez”, este programat a se desfăşura în prima zi de sâmbătă şi duminică din luna iunie a fiecărui an. În anii electorali, perioadele de desfăşurare a festivalului au coincis cu datele scrutinelor alegerilor locale, ceea ce a condus la modificarea calendarului.

Administraţia publică locală Horezu, principalul organizator al festivalului, a recurs la o analiză comună cu ceilalţi co-organizatori (Casa de Cultură „Constantin Brâncoveanu”, Asociaţia „Depresiunea Horezu”, Grupul de Acţiune Locală „Microregiunea Horezu”, Asociaţia meşterilor populari „Cocoşul de Hurez”, Liceul „Constantin Brâncoveanu”, Clubul Copiilor etc.) în vederea luării unei decizii comune cu privire la stabilirea perioadei de desfăşurare a festivalului şi a programului acestuia. În cadrul unor întâlniri, care au avut loc în săptămâna şi week-end-ul trecut, marea majoritate a participanţilor la consultări au optat pentru ca Festivalul ceramicii populare româneşti „Cocoşul de Hurez”, ediţia a XLVI-a, să se desfăşoare în perioada 10-12 iunie 2016.
“În privința stabilirii datei de desfășurare a Festivalului Cocoșul de Hurez din acest an am dorit să mă consult cu toți factorii organizatorici, cu ceramiștii, salariații din primărie, oamenii de cultură și reprezentanții principalelor instituții din județ. Împreună, am ajuns la concluzia că nu este posibilă organizarea târgului în aceeași zi cu alegerile locale, personalul organizatoric și personalul de ordine fiind angrenat, în cea mai mare parte, în activitățile de desfășurare a alegerilor locale. Totodată, evităm orice speculație și imixtiuni de propagandă electorală pe perioada desfășurării festivalului. Am consultat calendarul național a târgurilor și evenimentelor etno-folclorice și am constatat că în perioada 10 — 12 iunie nu sunt organizate festivaluri de acest gen, astfel că târgul se poate desfășura în bune condiții, putând beneficia de o participare numeroasă, atât din partea ceramiștilor, cât și a vizitatorilor”, ne-a spus actualul primar din Horezu Ilie Fârtat.