Excepționala idee a lui Josep Borrel trebuie extinsă la nivel global

Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, a afirmat, într-un interviu acordat ziarului Financial Times, că Uniunea Europeană ar trebui să confişte rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina.
În interviul citat, Borrell a apreciat că ar fi logic ca UE să procedeze la fel cum au făcut Statele Unite cu activele băncii centrale a Afganistanului după ce talibanii au preluat puterea la Kabul. Occidentul a îngheţat rezerve valutare şi aur ale Rusiei în valoare de peste 300 de miliarde de dolari ca urmare a invadării de către Moscova a Ucrainei, la 24 februarie.
Nu se știe exact dacă rezervele Afganistanului au fost blocate de SUA ca pradă de război sau chiar pentru a ajuta poporul afgan. Poate talibanii cumpărau armament de acești bani dacă nu-i bloca SUA, deși americanii au lăsat în stare intactă după retragere, conform ultimului raport al Pentagon, atâta armament încât le ajunge celor de acolo pentru 10 ani de război civilul. Dacă au luat banii ca pradă de război corect ar fi să primim o parte din ei și noi românii, alături de toate țările atrase de SUA în această escapadă militară la capătul lumii. Doar și noi am plătit cu morți și răniți o aventură în care nu aveam ce căuta pentru că Afghanistanul nu atacase niciun membru NATO. Dacă au luat banii de grija poporului afgan, ar trebui ca americanii să cumpere de ei medicamente și alimente și să le parașuteze populației care moare de foame și care nu are acces nici măcar la antibiotice simple. Să le parașuteze din elicopterele de transport faimoase în satele pline de oameni care luptă pentru a avea ce pune în gură de pe o zi pe alta.
Revenind la Rusia este foarte bine că Borell s-a gândit la acest plan. Este bine și că au fost confiscate iahturi și alte proprietăți ale unor cetățeni ruși. Nu contează că aceștia au cumpărat iahturile, terenurile și vilele de la firme occidentale și nici nu contează că nu sunt acuzați de fraude financiare în țări europene sau de neplata impozitelor. Sunt pe o listă de așa ziși prieteni ai lui Putin. Și lista ar trebui extinsă și pe ea trecute toate firmele ruse și toți rușii aflați în SUA sau în state membre UE. Să le confiște tot și apoi să reconstruiască Ucraina cu ei. Dar ca să fie echitate ar trebui ca o parte din acești bani să fie folosiți și la reconstrucția Siriei, acolo unde bombardamentele rușilor au afectat milioane de oameni și au distrus mii de clădiri. Și proporțional din rezervele SUA ar trebui plătite sirienilor și daunele provocate de armatele americane și ale aliaților lor. La fel și în Irak. Turciei ar trebui să i se blocheze banii de prin băncile europene și americane și cu ei să fie reconstruite așezările kurde distruse sistematic în ultimii ani de armata turcă .Pe data de 26 martie 2015, la ora 2 noaptea, primele rachete saudite au lovit lângă aeroportul internațional Sana’a, din Yemen.
Țara s-a format în 1990 prin unirea a două state – Republica Arabă Yemenită și Yemenul de Sud (teritoriu aflat până în 1967 sub protectorat britanic, iar ulterior devenit stat marxist-leninist) Acum milioane de oameni mor de sete și foame după opt ani de război civil.
Circa 370.000 de persoane au murit până la finalul anului 2021 din cauza directe sau indirecte ale războiului care afectează țara. 70% dintre aceștia ar fi copii cu vârsta sub 5 ani, mai bine de jumătate dintre cele 370.000 de victime au murit din cauze indirecte, precum foametea și bolile care ar fi putut fi prevenite. Yemenul are o populație estimată de circa 29 de milioane de locuitori. În martie 2015, o coaliție de țări arabe condusă de Arabia Saudită a intervenit în război cu scopul de a restabili un guvern pe care- l doresc arabii.
Borell este excepțional. O grămadă de firme arabe și de arabi bogați au conturile în SUA sau în țări europene. Așa cum au avut bani să cumpere rachete cu care bombardează o populație nevinovată de ani în șir acuma arabilor ar trebui să le fie confiscați banii din băncile americane iar acești bani să fie folosiți pentru reconstrucția Yemenului și pentru ajutorarea populației ajunsă în cea mai mare criză de apă potabilă din lume datorită războiului și poluării.
Toate distrugerile militare din lume ar putea fi reparate, măcar parțial, iar familiile victimelor să fie despăgubite din banii atacatorilor. A celor care au bombardat infrastructuri, orașe, sate clădiri, imobile de locuit. A celor care au trimis trupe de ocupație pe un teren care nu aparținea țării lor. Am uitat de faptul că din banii turcilor ar putea fi despăgubite și familiile cipriote care au suferit după invazia turcă din 1974 ,când Turcia a ocupat peste 30 la sută din teritoriul Cipriot proclamând pe le un stat nerecunoscut de nimeni.
Distrugerile americanilor provocate în diverse țări ( în cei 246 de ani de existență SUA nu a dus războaie cu cineva doar 21 de ani) pot fi reparate direct cu finanțarea Trezoreriei americane sau eventual cu confiscarea banilor deținuți de companiile americane care fac profit uriaș prin lume. Sau măcar cu o parte din iahturile și avioanele miliardarilor americani care ar putea fi confiscate.
La nivel mondial ar trebui instituită o comisie, condusă eventual în prima fază chiar de Borell, de confiscare a banilor și proprietăților necesari reconstrucției Ucrainei și tuturor zonelor afectate de diverse armate.

Traian GUMINSKI