EVOLUȚIA SPECIEI UMANE ilustrată prin portrete și fosile! 90 de reconstrucții forensice, 69 de planșe, 7 milioane de ani, o expoziție de Eduard Constantin Olaru

În perioada 23 noiembrie – 31 decembrie 2016, Muzeul de Istorie a județului Vâlcea este gazda unei expoziții spectaculoase ce reface traseul evolutiv al speciei umane. Organizatorii acestui eveniment – Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu Vâlcea, Eduard Constantin Olaru și echipa „Proiectul Descendenței Omului” au dat startul vernisajului miercuri, 23 noiembrie, la etajul Muzeului de Istorie a județului Vâlcea.

expozitie-1
Debutul public al „Proiectul Descendenței Omului – o epopee a speciei umane” a avut loc în iunie 2012, la Facultatea de Biologie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, continuându-și periplul în București și în alte orașe din țară, cu ocazia Zilei internaționale a lui Darwin.
Parte a acestui proiect, începând din 2015, expoziția „Evoluția speciei umane ilustrată prin portrete și fosile” se prezintă în fața publicului român cu 90 de reconstrucții faciale, reunite pe suprafața a 69 de planșe format A1, care refac traseul evolutiv al speciei umane, începând cu primii hominizi ce au trăit începând cu cca. 7 milioane de ani în urmă și terminând cu neanderthalienii, una din cele mai cunoscute dar și neînțelese rude a omului modern.
expozitie-2

Reconstrucțiile faciale, realizate după toate regulile forensice și ale anatomiei comparate, sunt însoțite de planșe ilustrative care prezintă mediul în care au trăit acești hominizi și aspecte ale vieții lor de zi cu zi.
Intenția acestei expoziții este aceea de a informa într-o manieră cât mai accesibilă publicul vizitator căruia, pe lângă exepriența vizuală, i se oferă o cantitate rezonabilă de informație științifică pe care să o poată reține cu o oarecare ușurință.