Drumuri europene la “Coasta Lacurilor” din Vaideeni, locul unde se naște Cerna
Prima dată când am cunoscut Vaideeniul era în urmă cu 13 ani, când la ora 5 dimineaţa, în centrul comunei, oamenii din sat se strângeau să se ducă la muncă. Tot din sat veneau să îi angajeze cu ziua. Atunci, pentru o perioadă, pot spune că Vaideeniul a devenit cunoscut, dar această localitate apare din ce în ce mai des în atenţia românilor prin frumuseţea lui, istoria, prin peisajul pitoresc. Aici se întâlnesc “oamenii de sub munte”, oameni pe care îi uneşte muzica, folclorul tradiţional păstoresc, portul în alb şi negru, tocanul şi iubirea de munte.
Vaideeniul este o localitate bogată a judeţului Vâlcea, o localitate unde oamenii se impart în două categorii: în oameni buni şi oameni reci, în oameni foarte darnici şi oameni foarte zgârciţi. Toţi care au părăsit hotarul Vaideeniului au fost blestemaţi: să ajungă oameni mari, cunoscuţi, să ducă renumele acestei localităţi mai departe, astfel încât tradiţia să nu fie uitată.
“Mi-am propus ca principalul meu scop să fie dezvoltarea turismului. Putem oferi foarte mult, dacă primim ajutor. Avem Cheile Luncavăţului, avem muntele, Avem mica staţiune Ursuleţul, e adevărat, doar în fază de proiect, dar dezvoltarea acestei commune înseamnă proiecte europene, investitori şi ajutor de la Guvern. De aceea, avem în vizor accesarea de fonduri europene, în regim de urgenţă pentru patru proiecte. Primul ar fi reabilitarea şcolii vechi în satul Vaideeni, care are peste 100 de ani. Deja avem PUZ-ul şi sper să îl putem depune la sfârşitul lunii februarie, începutul lunii martie când se deschide sesiunea să putem să reabilităm şcoala respectivă. Al doilea proiect este pentru cătunul Atârnaţi contruirea unei clădiri noi de grădiniţă pentru că avem un număr mare de copii, 75, care nu îşi desfăşoară activitatea în cele mai bune condiţii în momentul de faţă. De aceea, trebuie să le creăm condiţii. Proiectul Plaiul Nedeiului este de asemenea foarte important pentru comunitatea noastră să accesăm fonduri europene pentru drumurile agricole. Este un proiect despre care se vorbeşte din 2005-2007, dar nu s-a reuşit implementarea lui. Ne ajută foarte mult acest proiect pentru dezvoltarea zonei Coasta Lacurilor care este o zonă cu potential extraordinar. Aici, la Cota 1900- 2000 vezi lacuri naturale, o frumuseţe de care nu ai cum să nu te îndrăgosteşti. Este locul de unde izvorăşte Cerna, este vârful Nedeia, locuri pline de istorie şi de tradiţii, este zona deasupra lacului de la Balota, o zonă care poate fi dezvoltată şi adusă în atenţie. Încercăm de fapt crearea unei legături între Vârful Nedeii, Coasta Lacurilor şi staţiunea Ursu-Ursuleţul cu reţele de pârtii de schi pe toţi aceşti versanţi. În mijlocul acestei zone se află chiar lacul Balota şi Tribunalul Haiducilor”, spune primarul comunei, Daniel Achim Băluţă.
Aici familii cu renume sunt Jinărenii, Vinerenii, Săliştenii, neamuri cu istoria lor, adusă cu transhumanţa de dincolo de Carpaţi. “Unul dintre cele mai cunoscute însă este neamul Vinerenilor. Mulţi medici şi dascăli vâlceni poartă acest nume – Vinereanu. Toţi Vinerenii provin din comuna de păstori Vinerea, din judeţul Alba. Nu a mai contat dacă aveau la origine alt nume, în momentul când s-au aşezat în Vaideeni, localnici i-au definit cu acest apelativ – Vinereanu. Alt neam cu care se mândresc cei din Vaideeni este neamul Comănescu. Comăneştenii provin din familia ciobanului Coman, din Săliştea Sibiului. În prezent, cel mai mare “Comăneştean” este Lazăr Comănescu, fost ambasador al României la Berlin, actualmente ministru al Afacerilor Externe”, ne mai spune edilul şef al comunei, Daniel Băluţă.
Letiţia LAZĂR