Disponibilizări la Uzina de Sodă! Aproximativ 100 de persoane urmează să își piardă locul de muncă

La CIECH Sodă România, singurul producător din România de sodă calcinată, sunt probleme mari. Conducerea unității a anunțat concedieri masive, aproximativ 100 de persoane urmând să își piardă locul de muncă. Sindicaliștii anunță proteste la începutul lunii aprilie. Motivul concedierilor anunțate este creșterea prețului perceput de CET Govora pentru aburul industrial, dar și a scăderii cu 20% a cantității agentului termic livrat către CIECH.


“Avem responsabilitatea salvării fabricii” – Witold Urbanowski

În urma acestor decizii, conducerea companiei poloneze a decis să reducă cu aproximativ 20% personalul de la Râmnicu Vâlcea. Concedierile ar trebui să înceapă în luna mai a acestui an. “Ceea ce am subliniat prin notificarea trimisă sindicatelor, ITM şi AJOFM sunt măsuri ca să evităm adâncirea pierderilor pe care le avem deja. Am încercat să rezistăm în condiţiile unui anumit preţ pentru primul trimestru şi nu am reuşit. Suntem pe pierdere şi dacă mai vine şi lipsa aburului… Avem responsibilitatea salvării fabricii. Noi am mai avut concedieri, de la 1100 de persoane am ajuns la 588 și fabrica a mers în continuare, nu punem în pericol situația. Conform legii, noi am notoficat partenerul social, Sindicatul Sodistul”, a declarat Witold Urbanowski, director general CIECH Sodă România.

“Ne așteptăm la riscuri mari” – Adrian Mugioiu

De partea cealaltă, sindicaliștii spun că aceste disponibilizări pun în pericol funcţionarea în siguranţă a instalaţiilor din uzina de sodă şi implicit securitatea în muncă a angajaţilor care vor rămâne să lucreze aici. El i-a cerut prefectului să medieze acest conflict de muncă. Un prim pas a fost organizarea unei Comisii de Dialog Social. Altfel, conducerea ITM Vâlcea le-a solicitat reprezentanților Ciech Soda România prezentarea unui plan care sa evidentieze ca cei ramasi după disponibilizări nu vor avea de suferit.
“Dacă planul de concediere propus de conducerea societăţii va fi pus în practică, funcţionarea în siguranţă a instalaţiilor din societate va fi grav afectată. Ne putem aştepta oricând la riscuri care să pună în pericol securitatea, sănătatea şi chiar viaţa salariaţilor rămaşi. Vă pot spune că în 2007, când CIECH a preluat Uzina de Sodă Govora, aveam 1.100 de angajaţi şi făceam în jur de 240.000 de tone de sodă pe an. În 2018, la sfârşitul anului, am făcut 540.000 de tone cu un număr de 588 de salariaţi. CIECH de când a venit a fost interesată doar de profit. A reduce numărul de salariaţi înseamnă clar că viitorul societăţii va fi în pericol”, a spus Adrian Mugioiu, liderul sindicatul “Sodistul”.


“Se observă că s-au făcut eforturi pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă la CIEH. Am transmis o adresă către această societate prin care atenționăm că urmare a concedierea unui număr de 90 de salariați trebuie menținută siguranța în muncă a salariaților. Este necesară asigurarea numprului minim de resurse umane. Noi vom verifica dacă este sau nu îndeplinite aceste solicitări”, a completat Ion Tănăsoiu, director ITM Vâlcea.


Uzina de Sodă Govora a fost înfiinţată în 1959, fiind prima unitate de producţie a actualei Platforme Chimice din Râmnicu Vâlcea. În 2006, aceasta a fost preluată de polonezii de la CIECH Chemical Group, care în prezent controlează mai mult de 90% din acţiuni. Ultima restructurare de personal la Râmnicu Vâlcea a avut loc în 2013, când au fost concediaţi aproximativ 200 de salariaţi, în prezent, numărul acestora fiind de circa 600.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning