Directorul Teatrului Ariel, acuzat de incompetenţă managerială

Am asistat cu multă mâhnire, la începutul acestei săptămâni, la o ieşire în presă a directorului Teatrului Municipal ”Ariel” total lipsită de control, bun-simţ şi adevăr. Pe scurt, domnul Nicolae Poghirc, dând vina pe Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea pentru că ”nu s-a făcut nici un efort (…) pentru deblocarea posturilor necesare activităţii”, îşi justifică incompetenţa managerială ce a avut drept rezultat anularea unor spectacole de teatru şi proiecţii de film în week-end-ul trecut.

Spun aceste lucruri în deplină cunoştinţă de cauză şi bazându-mă pe următoarele argumente:
Prin HCL nr. 287/28 decembrie 2015, a fost aprobată, la propunerea Teatrului Municipal ”Ariel”, noua organigramă a acestei instituţii, care cuprinde o suplimentare de posturi necesare bunei desfăşurări a activităţii teatrului şi a Cinematografului ”Geo Saizescu”.
Începând cu data de 1 februarie, în structura Cinematografului ”Geo Saizescu” se vacantează mai multe poziţii prin plecarea unor salariaţi, activitatea de operator imagine fiind preluată în regim de colaborare. Abia după mai mult de două săptămâni, directorul Teatrului Municipal ”Ariel” se decide să întocmească un referat prin care solicită scoaterea la concurs a 6 posturi, între care nu figurează şi cel de operator imagine la Cinematograful ”Geo Saizescu”. Referatul este aprobat pe 25.02.2016, în aceeaşi zi fiind transmis către Teatrul Municipal ”Ariel”. Trei zile mai târziu, însă, în presă apărea comunicatul semnat de directorul Nicolae Poghirc în care anularea unor proiecţii de filme şi spectacole de teatru este pusă pe seama lipsei unui operator de imagine şi a unui operator de lumini, cauzată de Primăria municipiului.
Referatul prin care Teatrul Municipal ”Ariel” cere scoaterea la concurs a unui post de operator imagine la Cinematograful ”Geo Saizescu” (alături de alte trei posturi, tot la cinematograf, şi de încă patru poziţii la teatru) a fost întocmit doar în data de 02.03.2016. Precizez că astăzi, 03.03.2016, şi această solicitare a fost aprobată.
În aceste condiţii, consider ieşirea publică a directorului Nicolae Poghirc drept regretabilă şi complet nepotrivită, dar care, din păcate, continuă un şir mai lung de probleme de comunicare, atât instituţională, între Primăria municipiului şi Teatrul Municipal ”Ariel”, cât şi la nivel personal. Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea a făcut şi va face în continuare toate demersurile pentru ca Teatrul Municipal ”Ariel” şi Cinematograful ”Geo Saizescu” să ofere iubitorilor de teatru şi film spectacole de cea mai bună calitate.

Gigi Ion Matei
Primar interimar