Deputatul PNL Cristian Buican: “La mulţi ani, România!”

Pentru noi, românii, ziua de 1 Decembrie nu celebrează doar unirea cu Transilvania, ci marchează tot ceea ce s-a întâmplat în întregul an de cumpănă, 1918. În acel an s-au unit cu România, prin decizii luate de adunări reprezentative şi recunoscute, trei mari provincii istorice, Basarabia, Bucovina şi Transilvania.

Totul s-a realizat într-un proces complex, cu participarea românilor, de la ţărani şi orăşeni, până la intelectuali şi decidenţi. Lozinca elitei ardelene de atunci „ţineţi cu poporul, ca să nu rătăciţi”, expresie ce trebuie să fie promovată din ce în ce mai des şi în aceste zile, este dovada faptului că responsabilii politici de atunci se ghidau după aspiraţiile poporului şi le promovau, acţionând concordant pentru îndeplinirea dezideratului suprem – Marea Unire.
În acest moment am intrat în anul centenarului Marii Uniri şi se cuvine să cinstim memoria tuturor celor care au pus umărul la îndeplinirea ei. Întreg procesul de comemorare are ca scop păstrarea unei identităţi comune, bazate pe cunoaşterea istoriei, a evenimentelor şi a personalităţilor marcante.
Ziua de 1 Decembrie este una solemnă în care sărbătorim curajul românilor de a-și lua soarta în propriile mâini ca o importantă componentă a istoriei identității naționale.
La Mulţi Ani, România! La Mulţi Ani acestui Secol de Unitate!

Deputat,
Cristian Buican