Deputatul liberal Cristian Buican critică dur și argumentat actuala guvernare a PSD

Deputatul Cristian Buican este secretar al Camerei Deputaţilor, cea mai importantă funcţie parlamentară deţinută de un vâlcean, este lider al PNL Vâlcea şi vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal.

Are o activitate parlamentară intensă şi este cel mai mare critic al actualei puteri politice din judeţul nostru. Este de asemenea parlamentarul cu cele mai multe conferinţe de presă susţinute la noi în judeţ şi cu cele mai multe comunicate trimise presei locale. Cu toate acestea şi-a făcut timp pentru a ne răspunde la un număr mare de întrebări ce i le-am adresat în cadrul unui interviu prea lung pentru a fi publicat integral.

Rep.: – Domnule deputat, deşi susţineţi frecvent conferinţe de presă şi daţi dovadă de transparenţă totală faţă de mass-media, în ceea ce priveşte activitatea dumneavoastră politică, nu sunteţi popularizat în aceeaşi măsură ca alţi colegi de-ai dumneavoastră, deputaţii de la PSD, apărând mai des, atât în emisiunile TV, cât şi în presa scrisă. Cum explicaţi acest lucru?

C.B.: – Motive sunt mai multe, dar enumăr câteva mai importante. În condiţiile în care, vâlcenii au crezut că PSD le va aduce numai miere şi lapte după stufosul program prezentat în campanie, acest partid a obţinut 4 mandate de deputat şi unul de senator în judeţ, în urmă cu doi ani. Este normal că 5 parlamentari au forţa, împreună, de a apărea în presă mai des, decât un deputat şi un senator. Apoi eu sunt genul de om care spune exact ce gândeşte şi nu toată presa locală are în acest moment forţa şi independenţa de a relua declaraţiile mele. Eu înţeleg şi nu mă supăr pe ziarişti. Sunt supărat pe pesedişti, mai ales pe cei care v-au adus în această poziţie, pe mulţi dintre dumneavoastră, de a vă umili pentru supravieţuire. Şi, din păcate, nu sunteţi singurii care trebuie să vă comportaţi, uneori, ca nişte slugi pentru a trăi de pe o zi pe alta.

Rep.: – Chiar aşa rău este cu PSD? Nu s-a făcut nimic bun în ultimii doi ani în Vâlcea?
C.B.: – Este foarte rău cu PSD şi asta o simt toţi românii, în fiecare zi. Preţurile la alimente au explodat, gazele şi electricitatea au înregistrat creşteri semnificative, ratele tinerilor au crescut cu 30%, combustibilul s-a scumpit, primăriile nu mai au bani de salarii, investiţiile mari lipsesc cu desăvârşire, excedentul bugetar şi datoria publică sunt la cote alarmante, într-o continuă creştere şi aproximativ 1,2 milioane de angajaţi din mediul privat au salarii nete mai mici decât anul trecut. În privinţa judeţului Vâlcea, lucrurile sunt catastrofale. Nu există speranţă, nu există un plan, nu există nimic din partea celor de la PSD. Judeţul Vâlcea a fost condus 26 de ani de cei de la PSD şi rezultatele se văd în lipsa locurilor de muncă din judeţ, în nivelul salariului mediu din judeţ, în lipsa investiţiilor în infrastructură şi exemplele pot continua. Eu cred că este foarte rău cu PSD, la guvernare şi la conducerea judeţului, şi sunt convins că mulţi vâlceni au ajuns la aceeaşi concluzie.

Rep.: – Putea face, vorbim la modul concret, preşedintele CJ mai mult pentru judeţul nostru?
C.B.: – Orice preşedinte poate face mai mult. Dar trebuie să îşi dorească, să ştie exact ce vrea, să aibă un plan coerent şi să folosească fiecare oportunitate. Inclusiv cele generate de situaţiile politice. Gândiţi-vă că cei de la PSD au atât conducerea CJ, cât şi Guvernul şi, în doi ani de zile, nu au reuşit să rezolve nicio problemă a Vâlcii. Niciuna!!! În aceste condiţii, am fi apreciat dacă conducerea CJ şi-ar fi însuşit proiectele liberale din cadrul Consiliului Judeţean. Şi vă dau ultimul exemplu în acest sens: am depus un proiect de hotărâre pentru înfiinţarea unui centru multifuncţional de sănătate în localitatea Bălceşti. De 2 luni se tot amână şi se găsesc scuze penibile pentru a nu se dezbate acest proiect, chiar dacă a fost o promisiune a actualului preşedinte. Consiliul Judeţean putea trata cu respect consilierii opoziţiei, iar preşedintele să renunţe la limbajul acela miştocar şi plin de ironii, să fie mai serios şi mai responsabil în conducerea instituţiei şi să strângă în jurul lui nişte profesionişti, nu nişte yesmeni. Putea să promoveze multe din propunerile noastre bune, nu să se încăpăţâneze să folosească o majoritate politică pentru vot şi să obţină o majoritate mai largă prin negociere şi înţelepciune.

Rep.: – Personal vă reproşaţi ceva? Credeţi că puteţi sau puteaţi face ceva pentru ca vâlcenilor să le fie mai bine? Puteaţi promova o lege să stopaţi o iniţiativă neavenită a puterii?
Ce trebuia să faceţi şi nu aţi făcut?
C.B.: -Din punct de vedere parlamentar/politic nu îmi reproşez nimic. Am făcut tot ceea ce depindea de mine, de colegii mei, am folosit toate căile legale şi legislative pentru a ajuta această ţară şi acest judeţ ca să fie pregătite pentru criza economică care se apropie şi care va lovi România datorită împrumuturilor iresponsabile ale celor aflaţi la putere care mint populaţia că totul va fi bine. Personal, nu este zi în care să nu îmi reproşez că nu am făcut, împreună cu această organizaţie liberală, mai mult acum doi ani. Trebuia să aducem mai mulţi nehotărâţi la vot, trebuia să le explicăm oamenilor ce monstruozitate pot crea dacă aduc un partid la putere cu aşa multe mandate. Trebuia să explicăm mai bine strategiile celor de la PSD pentru că ştiam că vor promova oameni incapabili în posturi cheie, ştiam că au un lider cu grave probleme care va accepta orice pentru a avea controlul statului. Pentru orice parlamentar normal este o ruşine să vadă zilnic gafele unui premier nepregătit care ne face ţara de râs. Să ştiţi că nu este o bucurie pentru mine când văd zilnic miile de postări legate de gafele, comportamentul şi limbajul unor miniştri. Teoretic, ar trebui să mă bucur că viaţa le-a dat celor care au votat în turmă, pentru “ciuma roşie” exact ce au meritat. Dar sunt deputat al României şi îmi este ruşine când România are un astfel de Guvern şi un astfel de premier.

Rep.: – Ce speranţe aveţi legate de alegerile de anul viitor? Cum credeţi că vor vota vâlcenii?
C.B.: – Trebuie să sper că aceştia vor învăţa din propriile greşeli. Speranţa moare ultima, deci nu am dreptul să cred că prostia, în formă continuată, va determina, în continuare, mii de oameni normali să voteze pentru un partid condus de lideri iresponsabili, penali şi mincinoşi. Trebuie să ne facem însă datoria şi să scoatem la vot nehotărâţii. Să îi convingem să voteze pe cei care, din supărare şi dezamăgire, cred că toată clasa noastră politică este compromisă definitiv şi că nu mai există speranţe pentru mai bine. Dacă vom convinge aceşti oameni să voteze, mai ales segmentul format din oamenii tineri, vom evita să mai trimitem în Parlamentul European oameni la fel de pregătiţi ca actualul nostru premier. Nu putem fi atât de idioţi să repetăm permanent aceleaşi greşeli. Eu aşa cred.
Rep.: – Vă mulțumesc!

A consemnat
Traian GUMINSKI