Deputatul liberal Cristian Buican angajează ciobani din Etiopia

Președinte al PNL Vâlcea și secretar al Camerei Deputaților de mai multe mandate, deputatul Cristian Buican este un împătimit al creșterii animalelor, provenind din o familie ce a crescut, timp de mai multe generații oi, capre și vaci în Țara Loviștei.
Parlamentarul vâlcean a căutat mereu soluții legislative pentru a veni în sprijinul fermierilor și al oamenilor din mediul rural iar recent a dat o lovitură de imagine obținând promulgarea Legii punctelor gastronomice un proiect lucrat de el pentru a ajuta familiile de gospodari din mediul rural să obțină venituri din munca lor și pentru a promova turismul intern.
Prezent la începutul săptămânii la manifestările din comuna Bujoreni, prilejuite de împlinirea a 632 de ani de la atestarea documentară a localității, deputatul Cristian Buican a purtat niște discuții libere cu mai mulți primari liberali despre locuri de muncă și forța de muncă din țara noastră.
L-am auzit, surprinși, declarând că a luat decizia de a angaja la ferma sa ciobani din Etiopia și l-am întrebat de ce această măsură oarecum atipică pentru un om ai cărui strămoși au fost ciobani.
“În primul rând este din ce în ce mai greu să găsești localnici sau români de oriunde din țară care să facă această muncă, apoi cu tristețe spun, cei care o mai fac cer niște salarii uriașe, de la 7 mii de lei net lunar, plus țigări, cafea, alimente și cantități uriașe de bere și alcool. Pe lângă aceste costuri mari, unii dintre ciobanii locali te mai și fură, sunt neserioși, mint că producția a fost mai mică, vând pe ascuns din animale și din brânză, și pleacă de la tine când îți este lumea mai dragă fără să te anunțe. Acum este mai rentabil să angajez legal ciobani din Etiopia care se pricep la această meserie și care solicită un salariu de 5 sute de dolari net asta înseamnă cu taxe cu tot 900 până într-o mie de dolari lunar de om, adică mai puțin decât un lucrător român”, ne-a declarat deputatul Cristian Buican. T.G.)