Deputatul Eugen Neaţă şi colegii săi au salvat Platforma Industrială din Vâlcea

Cele mai importante unităţi economice de pe platforma industrială a judeţului: Oltchim, Uzinele Sodice şi CET Govora sunt legate una de alta. Aşa au fost create. Nu pot funcţiona dacă una din ele pică. Şi fiecare dintre ele are nevoie de o materie primă. Una din materiile prime importante este calcarul. El se exploatează de mulţi ani în judeţul nostru la Costeşti. Aducerea lui din altă parte ar costa enorm şi ar duce la faliment. Calcar mai avem pentru mulţi ani, numai că o eroare de acum câţiva ani a cuprins o parte însemnată din viitoarea exploatare în Aria Protejată.


La solicitarea prşedintelui Constantin Rădulescu, actualul grup parlamentar al PSD din Vâlcea a declanşat o luptă acerbă pentru a modifica Ordonanţa de Urgenţă 57 din 2007 provind Regimul Ariilor Naturale Protejate spre a salva judeţul. Vârf de lance în acest demers parlamentar a fost deputatul Eugen Neaţă care are relaţii excelente şi cu ecologiştii din România, dar şi cu membrii Comisiei pentru Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor. El a invitat recent mai mulţi parlamentari din această comisie, dar şi din altele pentru a lucra la Vâlcea pe un proiect legislativ destinat salvării industriei vâlcene, dar şi protejării naturii.
În noaptea de luni spre marţi am lucrat până mai târziu la redactarea a două anchete jurnalistice legate de nişte abuzuri medicale şi juridice. Înainte de a închide calculatorul am trimis mai multor parlamentari şi primari mesaje pe privat cu rugămintea să fiu contactat dacă au informaţii importante. Aproape instant m-a sunat deputatul Eugen Neaţă. Era ora 3 şi 18 minute, iar convorbirea a durat 8 minute după cum îmi arată memoria telefonului (pentru cei care cred că exagerez). Parlamentarul social democrat mi-a spus că lucrează la cuvântul pe care îl va avea în şedinţa Comisie de Mediu peste câteva ore, ultima comisie care trebuie să îşi dea avizul prin vot pe noul proiect legislativ. Am fost mirat deorece ştiam că nu este membru în Comisia de Mediu.
“Voi ţine locul unui alt coleg deputat care lipseşte astăzi în comisie. Nu voi avea timp mult să îi conving pe membrii comisiei şi îmi pregătesc argumentele, dar şi finalul. Pentru că eşti primul jurnalist care m-a întrebat azi dacă am ceva noutăţi promit să te sun imediat după şedinţă şi să îşi spun ce s-a întâmplat”, mi-a zis printre altele.


Marţi, 27 februarie, la ora 13.18 deputatul Eugen Neaţă m-a sunat să îmi spună că votul a fost pozitiv, amendamentele sale, compuse împreună cu echipa vâlceană, au fost aprobate, iar legea urmează să intre în Plen, probabil săptămâna viitoare unde va fi votată nu numai de actuala majoritate, dar şi de alţi parlamentari care realizează importanţa salvării industriei vâlcene.
“Sunt foarte bucuros că am reuşit şi de această dată şi le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat”, a mai precizat deputatul Neaţă.
Ce le-a spus deputaţilor din Comisia de Mediu parlamentarul vâlcean? Pe scurt, le-a spus următoarele:
“Noi suntem cei care trebuie să cream legi astfel încât prin acestea să asigurăm o protecţie reală a naturii, dar să acordam şi o şansă de dezvoltare a comunităţilor situate în apropierea ariilor protejate!
De aceea, prin această modificare, care de fapt este doar un act reparatoriu, vom asigura o reală protecţie a suprafeţelor incluse în aria protejată, dar vom asigura şi şansa continuării unor activităţi economice vitale din apropriere acestora.
Prin includerea unor alte suprafeţe cu valoare ecologică în ariile protejate şi prin asigurarea zonei “tampon” stabilită în Legea supusă dezbaterii, va creşte calitatea ariilor protejate şi se va permite şi continuarea activităţii unor unităţi economice ce conduc practic la supravieţuirea economică şi socială a unor comunităţi, în situaţia de faţă a judeţului Vâlcea. Legea în forma propusă permite acest lucru.
Ce rost ar avea o natură “sănătoasă” lângă o comunitate “bolnavă”, afectată? Ele trebuie să se dezvolte împreună, armonios! Prin acest vot, corectăm o eroare a trecutului, asigurăm o protecţie mai bună naturii şi permitem continuarea activităţilor economice, vitale pentru oameni, pentru judeţ, pentru România!”.

Traian Guminski