Cristian Buican atrage atenţia asupra cetăţenilor care rămân fără apă ca urmare a faptului că primăriile nu mai pot aloca fonduri pentru operarea distribuţiei de apă şi/sau canal

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, acuză procedurile de preluare a sistemelor de apă şi/sau canal de către APAVIL de la primăriile ce doresc cedarea acestor servicii.

Parlamentarul liberal solicită public PSD şi reprezentanţilor acestora din Consiliul de Administraţie al APAVIL să prezinte de urgenţă graficul de preluare al sistemelor de la localităţile care au solicitat acest lucru, în ordinea în care comunităţile au făcut aceste solicitări. Acest demers public al deputatului Cristian Buican vine să preîntâmpine situaţii în care cetăţenii unor localităţi din judeţ vor rămâne fără apă, ca urmare a faptului că primăriile nu mai pot aloca fonduri pentru operarea distribuţiei de apă şi/sau canal.
Deputatul Cristian Buican consideră că în spatele acestei „tărăgănări”, nepermis de mari, a preluării de către APAVIL a sistemelor de apă şi/sau canal de la anumite localităţi se află reprezentanţii PSD, care, în inconştienţa specifică, folosesc operatorul APAVIL în scop politic şi economic. În fapt, PSD pune în pericol distribuţia apei potabile către populaţia din anumite localităţi prin blocarea preluării reţelelor de către APAVIL, în timp ce folosesc acest operator pentru angajarea clientelei politice şi pentru a umple cu bani puşculiţa clientelei economice. Parlamentarul Cristian Buican consideră că această abordare este una bolşevică, iar în acest sens, sesizăm public instituţiile abilitate să cerceteze dacă nu cumva APAVIL este folosit de către PSD pentru şantaj politic şi economic.
Preşedintele PNL Vâlcea atrage atenţia asupra faptului că APAVIL a fost creat pentru a opera toate sistemele de apă şi canal din judeţ, nu pentru a satisface nevoile PSD. Mai mult decât atât, în condiţiile în care comunele sunt în imposibilitatea de a avea serviciu propriu de gestionare a acestor facilităţi către populaţie, pentru că nu îl mai pot finanţa, urgentarea preluării de către APAVIL a reţelelor din localităţile care au solicitat acest lucru ar trebui să reprezinte prioritatea ZERO a celor implicaţi în acest proces.
„Mă văd nevoit să iau această poziţie publică destul de dură din cauza blocajului constituit de către anumite cercuri politico-economice împotriva unor primari PNL. Din cei 50 de edili liberali din judeţul Vâlcea, peste 20% întâmpină greutăţi în procesul de predare a sistemelor de apă şi/sau canalizare către APAVIL. Eu nu solicit nimic anormal, ci doar rezolvarea unei situaţii presante, pentru anumite localităţi. Dacă aceste 10-15 cazuri din judeţ nu se vor rezolva urgent, vor exista foarte mulţi vâlceni care vor rămâne fără apă potabilă, ceea ce este de nepermis. Îmi doresc sincer ca informaţiile conform cărora în spatele acestor întârzieri s-ar afla interesele meschine ale celor de la PSD să nu fie adevărate, însă instituţiile abilitate trebuie să se sesizeze şi să cerceteze cauzele comportamentului instituţional de neacceptat al celor de la APAVIL”, a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.