Deputatul Eugen Neaţă are sânge în instalaţie

Ştiam că parlamentarul PSD are un curaj ieşit din comun şi un simţ al răspunderii dezvoltat, aşa că ne aşteptam să nu se ascundă şi să spună exact ceea ce crede despre aceste manifestaţii.

PSD traversează acum o perioadă grea tocmai datorită ezitărilor liderilor săi judeţeni şi a unor parlamentari. Aceştia ezită, de frica străzii, din necunoaştere sau din comoditate să iasă public cu explicaţii.
Dacă toţi parlamentarii ar fi ieşit în ţară pe posturi de televiziune, pe propriile pagini din reţelele de socializare şi în presa scrisă dând explicaţii coerente despre mult hulitele ordonanţe pe care majoritatea din cei care le cer abrogate nici nu le-au citit altfel ar fi fost situaţia.
Dar iată ce comunică public Eugen Neaţă, un deputat tânăr al PSD Vâlcea, care timp de mulţi ani a lucrat în Poliţia Română şi ştie exact cât de expuşi sunt cetăţenii în faţa unui sistem juridic care poate distruge oricând viaţa unui nevinovat.

Comunicat de presă

“Fiecare dintre noi are dreptul la libera exprimare, dar haideţi înainte de a mai propaga mesajele celor care au fost la putere până acum, să vă informaţi, să înţelegeţi că în joc este viitorul nostru şi al copiilor noştri.
PSD a fost ales cu votul majoritar al populaţiei, nu a preluat puterea prin diversiune şi manipulare.
Am privit cu mare atenţie protestele ce se desfăşoară şi am constatat că cei care ies în stradă sunt reprezentanţi ai unor partide politice (PNL şi USR), reprezentanţi ai unor instituţii cărora le este interzis prin lege să participe sau să instige oamenii la aceste lucruri.
Pentru că România începe să aibă un parcurs economic în creştere, o democraţie stabilă şi un sistem legislativ bun, se încearcă prin fel şi fel de tertipuri ca votul romanilor din luna decembrie să fie anulat. Cu toţii trebuie să ne mobilizam pentru a ajuta la dezvoltarea ţării noastre, iar oamenii să primească ceea ce le-a fost luat: bunăstarea, respectul, liniştea şi demnitatea. 
Cei care mi-aţi acordat votul în data de 11 decembrie, aţi făcut-o cu încredere. Acum, vă rog pe toţi cei care aveţi încredere în mine, în PSD şi în noul Guvern să nu vă alăturaţi celor care participă la manifestaţii neautorizate, manipulate pe reţelele de socializare. 
Ordonanţa dispusă de către Ministerul de Justiţie este una benefică pentru România.
Drepturile şi libertăţile omului sunt total ignorate. Singurii care au mai vorbit în ultima perioadă au fost unii ziarişti. Acum, ei sunt chemaţi pentru a fi interogaţi în Parchete, sunt intimidaţi şi ameninţaţi. Dacă vom continua în acest ritm, există şanse ca pe viitor să nu mai poată vorbi nimeni, iar singurii vinovaţi că s-a ajuns în această situaţie, suntem noi toţi.
În absenţa unor modificări substanţiale ale actualei legislaţii, orice procuror din ţară poate trimite în faţa instanţelor peste 75% din populaţia României. Orice instanţă sufocată de dosare poate condamna oameni nevinovaţi fără probe solide, ci pe bază de informaţii, denunţuri sau suspiciuni rezonabile.
Observ că manifestanţii nu ştiu pentru ce militează, care este scopul şi încotro doresc să se îndrepte. Sunt mii de cazuri în care au fost acuzaţi şi arestaţi oameni nevinovaţi, şi aici vă dau exemple: cazul Mircea Diaconu, Mariana Rarinca, Mircia Gutău, Gabriel Berca, Ludovic Orban şi mulţi alţii. Cazuri despre care s-a vorbit de-a lungul timpului şi care s-au dovedit a fi abuzive. Cei care protejaţi aceste nedreptăţi, v-aţi întrebat vreodată cum ar fi fost să fiţi dumneavoastră în această situaţie sau un membru al familiei?
Rămân ferm şi continui să susţin programul de guvernare, ordonanţele date şi am toată încrederea că împreună cu voi, cei care înţelegeţi că măsurile luate sunt pentru oameni, vom reuşi să aducem ţara noastră acolo unde îi este locul.
Pentru o mai mare acurateţe a celor spuse, voi adăuga şi mesajul ministrului de justiţie, domnul Florin Iordache: “Oamenii au ieșit în stradă, indignați de Ordonanța de urgență a Guvernului, folosind argumente preluate de pe rețelele sociale. Doar că nu e nimic secret, ilegal sau imoral în caracterul acestei ordonanțe. Și voi explica acest fapt cu contra-argumente la ”argumentele” vehiculate pe rețelele sociale. Îi îndemn pe toți cei care și-au strigat în stradă nemulțumirile să citească cu atenție și responsabilitate, cu ochii lor și nu ”prin ochii altora”, atât textul ordonanței de urgență, cât și explicațiile mele de mai jos. 1. Modificări la Codul penal și Codul de procedura penală nu se fac prin ordonanță de urgență. FALS! Guvernul Ciolos a operat 151 de modificări în ambele Coduri, multe dintre ele fiind considerate la limita constituționalității de către Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România (http://www.evz.ro/modificarile-codurilor-penale-o-bomba-ant…). PSD nu a creat niciun fel de precedent și nici nu a făcut ceva nemaivăzut. 2. S-a dezincriminat abuzul în serviciu. FALS! Textul art. 297 din Codul penal a fost declarat neconstituțional și era ambiguu, de aceea trebuia modificat. Prin noua formă, am clarificat infracțiunea de abuz în serviciu sub două aspecte: a) ca infracțiune de corupție, sub incidență penală, atunci când prejudiciul depășește valoarea de 200.000 de lei SAU reprezintă vătămare gravă, certă și efectivă a intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice; b) sub incidența Codului muncii, atunci când prejudiciul este mai mic de 200.000 de lei. 3. Autoritățile se protejează de răspundere cu privire la acte normative și pot fura sub limita de 200.000 de lei. FALS! Prin Ordonanță menționăm că faptele de abuz în serviciu nu se pot aplica în cazul emiterii, aprobării sau adoptării de acte normative. Actele normative, chiar și la nivelul administrației locale, reprezintă reglementări cu caracter general, impersonale, care produc efecte tuturor, și SE DIFERENȚIAZĂ de actele administrative individuale, care produc efecte, de regulă, faţă de o persoană, sau uneori faţă de mai multe persoane, nominalizate expres în conţinutul acestor acte (exemplu: hotărâri de consiliu local de atribuire a administrării unor servicii). În acest moment, avem nevoie de calm și luciditate. Poate comunicarea din ultimele zile a fost deficitară și am dat ocazia rău-voitorilor la interpretări forțate. Tocmai de aceea, sper ca acest mesaj să clarifice aspectele considerate controversate”.

N.R. Titlul îmi aparţine, şi deşi nu este unul pur jurnalistic, expresia aceasta folosită în popor ni s-a părut potrivită pentru a defini demersul deputatului vâlcean.
Traian GUMINSKI