Deputatul Eugen Neață demonstrează că se pot face legi bune în plină Pandemie

Cu riscul de a fi considerat de crâcnitorii de serviciu de pe facebook sau de adversarii săi politici drept un jurnalist afiliat PSD, nu am cum să nu remarc că, în plină Pandemie, într-un circ grotesc generat de bătăliile interne din PNL și USR pentru putere urmate apoi de criza politică din interiorul Guvernului, un parlamentar vâlcean, aflat în opoziție, a reușit să facă ceea ce trebuie de fapt să facă un parlamentar.
Parlamentarii nu pot face multe dintre cele pe care le pot face alți politicieni, în alte funcții. Un singur lucru îl pot face însă numai parlamentarii: să inițieze și să voteze legile de care are nevoie țara și cetățenii. Iar deputatul Eugen Neață este recunoscut nu numai în județul nostru ca unul dintre cei mai activi parlamentari în acest sens.
Deși întregul proces de elaborare a unei legi este dificil, mai ales prin indentificarea tuturor actelor normative care se referă la subiectul pe care vrei să–l abordezi ca parlamentar până la identificarea unei probleme reale ce poate fi rezolvată legislativ, acesta devine și mai greu în momentul în care partidul din care faci parte se află în opoziție.
Trebuie să ai abilități diplomatice deosebite și argumente foarte puternice în privința legii pentru a trece proiectul tău legislativ priun comisiile obligatorii, să-l duci apoi în plen cu avize favirabile și să obții acolo transformarea unei idei pe lîngă care ai muncit din greu în lege.
Ne-au atras atenția două recente inițiative ale deputatului vâlcean care sunt pe cale de a deveni legi.
Prima din ele ar putea face dreptate multor oameni, mai ales vâlceni, care au lucrat din greu, o viață întreagă, în termocentrae sau în exploatarea cărbunelui. Deputații Eugen Neață, Adrian Solomon și Mihai Weber au depus un proiect ce vizează înlăturarea discriminării pe care Legea 263 privind sistemul unitar de pensii o face în cazul celor care au lucrat în termocentrale pe bază de cărbune, inclusiv a celor care lucrează în exploatarea cărbunelui (vezi detaliile în imaginile atașate).
“Structura voturilor de partid s-a schimbat în ultimele săptămâni. Sunt convins că sentimentele guvernamentale la adresa drepturilor firești ale oamenilor care muncesc în industria energetică sunt aceleași, de respingere metodică a oricăror revendicări. Inițiativa depusă în Parlamentul României poate modifica însă nedreptăți sociale mai rapid decât revendicările și cred că acesta este momentul cel mai bun pentru a face dreptate pentru energeticieni printr-o inițiativă pe care am depus-o în 15 septembrie cu și mai multă încredere decât în trecut”, spune parlamentarul vâlcean.
O a doua inițiativă legislativă este menită a recompensa munca sportivilor ce obțin medalii de bronz, argint și aur dar și a antrenorilor lor, la Campionatele Europene, Modiale și la Olimpiade indiferent de ramura sportivă. Legea pe care încearcă să o modifice deputatl vâlcean nu acorda decât stimulente celor ce obșin medalii de aur la Olimpiade și nu oricăror ramuri sportive și nici antrenorilor. Acești oameni trebuie să aibă o pensie viageră la bătrînețe pentru a se dedica o viață sportului iar de multe ori între o medalie de aur și una de argint sau de bronz nu stau decat câteva zecimi de secundă sau câțiva milimetri.
“Am cerut de asemenea ca toți sportivii care câștigă medalii să primească stimulente, nu numai unii dintre ei sau, selectiv, pentru unele competiții internaționale da și pentru altele nu, cum se procedează acum. Trebuie să ne hotărâm: vrem performanțe sportive sau nu?
Dacă le vrem cu adevărat, atunci trebuie să stimulăm cu adevărat pe cei care obțin aceste performanțe, pe sportivi și pe antrenorii lor, în egală măsură”, spune Eugen Neață într-o postare în care explică detaliat cum a gândit proiectul de modificare a Legii 69 din anul 2000, a educație fizice și sportului.

Traian Guminski