Deputatul Daniela Oteșanu încearcă să ajute o populație sufocată de facturi din ce în ce mai mari pentru energie electrică

Citind cu atenție o întrebare adresată oficial de doamna deputat Daniela Oteșanu ministrului Energiei pur și simplu realizezi câți bani au fost aruncați aiurea de statul român pentru a realiza hidrocentrale ce puteau să ne ofere energie electrică la un preț suportabil.
Românii plătesc curentul la un tarif de aproape 4 ori mai mare decât nemții numai pentru că statul român, justiția și birocrația nu pot stopa acțiunile de sabotaj ale unor ONG-uri de-a dreptul ticăloase.
“ÎNTREBARE
Obiectul întrebării: De ce nu deblocați proiectele pentru construcția de hidrocentrale ca să
rezolvați criza prețurilor din energie?
Stimate domnule ministru,
PSD a identificat o nouă soluție pentru criza prețurilor din energie: modificarea de urgență a legislației privind investițiile strategice în ariile protejate. Există mai multe proiecte energetice de importanță strategică blocate, care ar fi suplinit închiderea centralelor energetic pe cărbune, și ar fi asigurat energie ieftină și curată. Din acest punct de vedere motivele invocate pentru protejarea mediului sunt exagerate și nejustificate în raport cu beneficiile unei hidrocentrale.
Cei care invocă protejarea mediului pentru a bloca astfel de proiecte trebuie să înțeleagă că energia
produsă de hidrocentrale este cea mai curată energie și reprezintă cea mai bună formă de înlocuire a
producției de energie poluante pe bază de cărbune.
În acest moment instanțele, obligate de lege, au blocat proiecte de milioane de euro, pentru că, de
exemplu, nu se mai poate face rafting pe Jiu. În urma acestei decizii s-au oprit lucrările de construcție pentru hidrocentrala de la Dumitra, realizată în proporție de 98% și pentru cea de la Bumbești, realizată în proporție de 90% și dotată cu peste 70% dintre echipamente. Pentru aceste două hidrocentrale statul a cheltuit deja peste 155 de milioane de euro.
Din cauza unor astfel de decizii, și a actualelor prevederi din legea privind ariile protejate, Hidroelectrica a fost nevoită să își schimbe strategia și să renunțe la proiectele în care a investit deja foarte mulți bani.
PSD a cerut încă din 2020 și cere, din nou, ca, în conformitate cu prevederile Directivei Europene
Habitate, legea privind ariile protejate să stabilească că amenajările hidroenergetice sunt „lucrări de
interes public major” și atunci construcția lor este permisă chiar și în arii naturale protejate, din motive cruciale de interes public major.
Solicit răspuns în scris.
Cu deosebită stimă,
Deputat Daniela Oteșanu”