Deputatul Buican este un dictator impus

S-au repezit mulţi jurnalişti, dar şi destui membrii ai PNL şi ai altor partide politice să-l caracterizeze pe Cristian Buican, reales recent a treia oară preşedinte PNL Vâlcea, ca pe un dictator. Mulţi au spus că alegerile au fost un simulacru, că la PNL nu are nimeni şanse dacă nu este în corul lăudătorilor lui Buican, că nu mai există competiţie.

Nimeni nu a făcut o analiză pertinentă a situaţiei de fapt. În primul rând în mentalitatea politicienilor din ţara noastră este înrădăcinată insistenţa de a păstra puterea politică cu orice preţ. Nimeni nu se dă singur la o parte şi orice lider face tot posibilul să elimine din timp pe cei care i-ar putea lua locul. Buican a făcut două excepţii de când este preşedinte. În primul rând nu numai că nu l-a distrus politic pe fostul lider Emilian Frâncu, ci din contră l-a ajutat pe acesta să devină primul şi probabil ultimul liberal care a ajuns primar de Râmnic. Din această poziţie Emilian Frâncu dacă nu greşea, putea să întărească organizaţia municipală, să capete capital politic intern şi extern, să redevină preşedinte al organizaţiei judeţene.
Apoi majoritatea celor aflaţi în poziţia lui Buican l-ar fi eliminat cumva pe Romulus Bulacu. Iar Buican nu numai că nu a făcut asta, ci din contră l-a ajutat să ajungă senator pe Bulacu când l-ar fi putut păstra pe Cotescu pe acest loc şi să îşi asigure susţinerea susţinătorilor acestuia. Buican a riscat astfel ca Bulacu, din poziţia de senator să îl contracandideze la aceste alegeri.
Nu deputatul Buican este de vină că partidul nu mai are bărbaţi de caracter sau politicieni cu stofă de lideri,, ci doar yesmeni, aplaudaci, oportunişti, sinecurişti şi o mulţime de doamne care cred că se pricep la politică şi administraţie.
Alegerile din vara trecută au fost pierdute de liberali la mustaţă, dar nu este vinovată neapărat conducerea centrală a partidului că nu a fost de acord cu o candidatură a lui Gutău din partea PNL.
Oricine din biroul judeţean putea spune că este o greşeală neacordarea unui loc eligibil de consilier judeţean doamnei Iuliana Moise (greşeală care în toamnă a dus la pierderea unui al doilea mandat de deputaţi pentru liberali). Oricare dintre liberalii vâlceni puteau stopa prezentarea în alegeri cu actuala listă de consilieri municipali (cu o singură excepţie lista era o ruşine!). Oricine dintre liberali putea spune că trebuie să se bată cu disperare pentru fiecare vot din Râmnic nu să trădeze partidul şi să predea oraşul lui Gutău.
Primarul Gutău este un om pragmatic care dacă PNL ar fi obţinut un mandat în plus de consilier judeţean şi PSD unul în minus ar fi susţinut liberalii pentru conducerea judeţului.
Da, este adevărat că acele competiţii interne din vară şi din toamnă au fost de formă şi în parte aranjate, dar de ce nu s-au opus atunci candidaţii la primari, membrii din consiliu, liberalii care chiar meritau să fie pe liste? Este adevărat că Buican poate părea un dictator, dar nu el este vinovat că a ajuns în această situaţie. Nu l-ar fi putut exclude niciodată din partid pe Dan Niţu.
Acesta a plecat din partid şi din Senat fără nicio logică. Bogdan Pistol s-a dat la o parte fără să înţeleagă că o organizaţie nu este obligată să îţi dea permanent funcţii şi sinecuri. Iar Gheorge Ioniţă, poreclit piticul atomic, se victimizează acum, dar nu se gândeşte deloc că o organizaţie se întreţine cu bani, iar el deşi a câştigat de-a lungul timpului sute de milioane datorită partidului, nu a susţinut niciodată financiar organizaţia.
Buican poate să fie dictator cât vrea el şi mai ales cât poate în PNL. La urma urmei este un dictator impus de această organizaţie. Cine crede că el nu merită această funcţie să se înscrie la liberali şi să militeze pentru alegerea altui lider.

Traian Guminski