Deputat Daniela Oteșanu cere răspunsuri de la Ministrul Învățământului

Obiectul întrebării: Măsurile concrete pentru reducerea procentului de tineri care nu urmează o formă de învățământ sau nu au loc de muncă

Stimată doamnă ministru,
Rata tinerilor NEET (Not in Employment, Education, or Training), în România este cea mai ridicată din UE, atingând 20% în anul 2023, conform datelor publicate de Eurostat. Așa cum știți, tinerii din mediul rural și cei cu un statut socio-economic scăzut sunt cei mai vulnerabili la a deveni NEET.
Cu toate că există un interes crescut al tinerilor pentru programe de educație și formare, programul Garanția pentru Tineret, cu finanțare consistentă din partea Comisiei Europene, nu a fost folosit la capacitatea integrală pentru a promova programe în rândul acestei categorii de persoane. În același timp, tot datele Eurostat arată că țara noastră continuă să aibă un număr relativ scăzut de tineri care finalizează studiile superioare 16,1%, comparativ cu media europeană de 30,9%. În urma aspectelor prezentate, vă rog să-mi precizați ce programe și măsuri ați prevăzut pentru ca Ministerul Educației să susțină tinerii din medii defavorizate și să reducă inegalitățile de acces la educație.
Vă mulțumesc! Solicit răspuns în scris.

Cu deosebită stimă, Deputat Daniela Oteșanu