Declaraţie politică a senatorului PSD Laurenţiu Coca

Semne de întrebare la demisia unui ministru

Cu gândul la alegerile locale a trecut cam puţin comentată recenta demise a doameni Claudia Ana Costea, ministrul tehnocrat al muncii. Fiind implicat în ultimii 6-7 ani în legislaţia din domeniu, ca membru al Comisiei de specialitate din Senatul României, nu pot trece uşor peste acest eveniment. Doamna şi-a anunţat demisia şi şeful său, domnul Cioloş, a acceptat-o imediat.
Câteva lucruri ne frapează în tot acest proces.
În spaţiul public apare un proiect de act normativ privind salarizarea cu care ministrul de resort nu este de acord. Aşa ceva nu s-a mai auzit până la acest guvern de tehno-birocraţi. În mod normal un proiect de act normativ este iniţiat, prelucrat şi semnat de ministerul de specialitate. Nu la ministerul competent pe o materie de reglementat se realizează proiectele de lege care privesc domeniul respectiv!? Se pare că într-un guvern tehnocrat miniştrii pe domenii sunt irelevanţi.
Apoi suntem informaţi că, deşi ministerul muncii elaborase mai multe variante ale unui proiect legislativ privind salarizarea, titularul ministerului, în acest caz doamnea Costea nu avea voie să comunice pe această temă. Şi acest lucru mi se pare curios, mai ales, din partea unui Guvern care se laudă cu o preferinţă pentru transparenţă administrativă. În plus, în timp ce specialiştii din minister în frunte cu titularul portofoliului munceau până la orele 5 dimineaţa, altcineva, nu ştim cine, scoate din pălărie un proriect uimindu-i pe toţi cei care trudeau la/sau aşteptau noua lege a salarizării. Nu vi se pare o piesă din teatrul absurdului?
De plecarea doamnei Costea din Guvernul Cioloş nu ne bucurăm dar nici nu avem motive să fim trişti. Se pune întrebarea nu atât de ce a plecat, ci de ce a acceptat să fie ministru. Dumneaei chiar avea pregătirea teoretică în domeniul muncii şi asistenţei sociale, iar dacă vroia să facă ceva şi din punct de vedere practic-politic atunci işi putea găsi uşor un loc într-un partid dispus să aplice politici sociale adecvate situaţiei actuale. Nu totdeauna drumul cel mai scurt să ajungi într-o demnitate este şi cel mai bun. Oricum, doamna Costea işi poate completa CV-ul, bifând acest ministeriat.

Senator PSD,
Laurenţiu Florian Coca