De ce trebuie să intrăm mai des în pieţele din Râmnic

Oraşul s-a extins constant, a crescut ca număr de locuitor,i dar pieţele au rămas aceleaşi ca număr şi ca suprafaţă. Piaţa Centrală a suferit modernizări majore în ultimii ani şi a devenit un spaţiu comercial elegant, aerisit, cu locuri deparcare. Pieţele din Ostroveni şi Nord sunt şi ele curate şi modernizate. Şi cu toate acestea, mai ales în cazul ultimelor două care deservesc fiecare un număr de potenţiali clienţi foarte mare, sunt mai mereu goale. Vânzările scad şi unii comercianţi plătesc din ce în ce mai greu chiria pe mese.

De ce se întâmplă acest lucru? Evident din cauza numărului mare de marketuri deschise în Râmnic. Populaţia s-a obişnuit să cumpere din marketuri totul. Şi greşeşte de multe ori făcând acest lucru, chiar dacă în aparenţă astfel de cumpărături “la grămadă” aduc economii.
Sunt produse care ar trebui luate numai din pieţe. Sunt altele care merită comparate.
De ce ar trebui să mergeţi mai des în pieţele Râmnicului? Păi pentru că aici puteţi găsi produse care nu se găsesc în marketuri.
1. Ouă. Dacă încercaţi devreme, găsiţi mai ales în piaţa centrală femei bătrâne venite din comune să vândă ouă. Sunt ouă de găini crescute în curte. Costă 1 leu bucata sau un leu şi 20 de bani. În marketuri ouăle costă 0,60-0,85 lei bucata. Dar măcar o dată pe lună merită să daţi copiilor un ou cu galbenuş adevărat făcut de o găină pe care o vede soarele şi care nu mănâncă non stop chimicale. Mai bine un singur ou de “de curte”, decât două de pe bandă.
2. Lapte, brânză, slănină. De la producători direcţi. Mai bune decât cele de import din marketuri şi desigur mai sănătoase. Dacă sunteţi consumatori constanţi de lapte preferabil este să luaţi mereu de la aceeaşi femeie.
3. Morcovi, cartofi, ţelină, pătrunjel, păstîrnac, mărar, usturoi, ceapă. Ţărăncile care le vând sunt din ce în ce mai puţine. Produsele astea crescute în ţărîna judeţului nostru merită cu prisosinţă banii. Au urme de pământ pe ele, sunt poate mai mici decât cele din marketuri, mai puţin aspectuoase, poate uneori par mai scumpe. Dar vă asigurăm că sunt sănătoase şi este posibil să faceţi parte din ultimele generaţii care le vor mai putea consuma. În marketuri majoritatea sunt produse de import crescute forţat, artificial.
4. Nuci nesparte, miere de la apicultori locali netransformată din sirop de zahăr, gutui, uneori mere sau pere sfrijite şi cu pete dar mult mai bogate în vitamine decât cele importate.
5. În pieţe mai puteţi găsi: murături de casă, în special varză pentru sarmale, ardei iuţi muraţi, usturoi de grădină, salată din solarii vâlcene, ridichi negre, sfeclă roşie, seminţe de dovleac, zacuscă sau gemuri de casă, cartofi cultivaţi în curte mai mici mai urâţi decât cei din import dar mai buni, urzici când vine primăvara, spanac de grădină iar dacă aveţi noroc chiar şi câte o pasăre de curte vândută pe ascuns de parcă ar fi o marfă de contrabandă.
Cumpărând din pieţe, direct de la producători dacă se poate, cumpărând produse româneşti, faceţi de fapt un bine nu numai direct sănătăţii dumneavoastră. Banii pe aceste cumpărături rămân aici, în judeţul nostru sau în ţara noastră, în timp ce, banii din marketurile multinaţionalelor este profitul acestora în alte ţări. Micşorând cantitatea de produse din import cumpărate ajutaţi şi la balanţa comecială a ţării nostre grav afectată de importuri. Mai ajutaţi şi producătorii locali şi îi încurajaţi să producă în continuare şi astfel avem speranţa că vom găsi fructe, legume, rădăcinoase, zarzavaturi, produse lactate cu gust “eco”, cu parfum de natural, neinjectate cu chimicale, crescute sub soarele ţării noastre, nu în hale industriale.

Traian GUMINSKI