De ce sunt buni elevii de la CN Mircea cel Bătrân

CN mircea cel Batran
Nu doar ei, ci mulţi alţi adolescenţi scriu şi citesc. Merg la Olimpiade şi obţin rezultate. Fac sport de performanţă. Se pregătesc alături de dascăli de excepţie. Din păcate, presa locală nu are timp, nu mai poate, sufocată de probleme economice, să acorde timp suficient culturii şi promovării noilor generaţii. Noi vom încerca să fim alături de cei care muncesc, care scriu, care gândesc. Iată un text primit de la două eleve din clasa a XI-a E de la CN Mircea cel Bătrân.

Omul şi omul de succes

În cadrul activităţii de sâmbătă, 10 noiembrie, desfăşurată la Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân”, intitulată “Biblioteca vie” am avut parte de o întâlnire minunată între oameni de succes şi noi, aspiranţi la a reprezenta viitorul succesului. Am avut alături invitaţi de seamă, doamna Dorothea Ionescu Vânău, domnul Prundeanu Eugen, dar şi domnul Iulian Comănescu.

Într-un cadru nou formal am dezbătut parcursul omului la omul de succes. Această experienţă poate fi descrisă într-un singur cuvânt: revoluţionară. Ne-au revoluţionat principii şi obiective ce au pus o piatră de temelie atât de importantă la formarea noastră ca persoane active în societate.
Deşi începutul a fost cu totul exabrupto, concentrat într-o întrebare: “ Ce este omul?”, parcursul discuţiei ne-a făcut să realizăm cât de importantă este educaţia şi beneficiile cunoaşterii. Am redescoperit valori precum: patriotism, bunătate, dar şi smerenie.
În câteva ore, resimţite ca minute ne-am pus mai multe întrebări decât am fi crezut că este posibil. Am învăţat că şi-o pauză de vorbire poate să schimbe cursul discuţiei.
Am învăţat că singurul “ trebuie” din viaţa noastră este “ trebuie să iubesc”. Am conştientizat că omul are două naturi cea fizică, dar şi cea metafizică, deseori neglijată. Am definit cetăţeanul şi am înţeles că orice gând este precedat de cuvânt. Am experimentat faptul că, dacă o acţiune nu dă rezultate, este posibil ca strategia să nu fie bună, în urma dezbaterii susţinută de argumente pro şi contra în stil elegant, bazate pe cunoaştere şi educaţie, care s-a încheiat în scop caritabil. Suntem recunoscătoare, preţuim şi vom valorifica fiecare clipă, fiecare lucru dobândit în cadrul acestei întâlniri de top. Ne-a influenţat pozitiv şi ne-a adus nenumărate beneficii.
Acum ne gândim la cât de nesemnificative sunt cuvintele în încercarea de a exprima ceva cu atât de mare încărcătură. Ne-a marcat, ne-a îmbogăţit şi ne-a schimbat.

Andreea Barbu
Giulia Cismaru Croce