CET GOVORA – cronica unui dezastru previzibil

cet_govora_orizontal

CET GOVORA – furnizorul de energie termică şi apă caldă al populaţiei din Râmnicu Vâlcea este într-o situaţie critică, aproape de un dezastru economic. Jurnaliştii şi politicienii din Vâlcea nu spun nimic. Unii habar nu au, alţii nu înţeleg nimic şi cei care pot, mai mulg din această unitate economică, altădată celebră în ţară, ultimele resurse financiare. Ca şi în cazul OLTCHIM, din CET GOVORA au luat toţi. Toţi care au putut. Senatori, deputaţi, agamani, consilieri judeţeni sau locali, profitori din eşaloanele 1, 2 şi 3 din partide, gazetari mari şi mici, firme editoare de presă, salariaţi, conducători economici sau politici. Acum se apropie finalul. În cazul cel mai fericit, CET va ajunge în mâna polonezilor de la USG care vor salva o parte din locurile de muncă şi o parte din producţie (cea de care au nevoie pentru a produce soda)! În cazul cel mai nefericit, CET va fi distrus, lăsând fără căldură şi apă caldă un oraş întreg.

Cum a fost sugrumat adevărul

Am fost singurul jurnalist vâlcean care a susţinut, permanent, în orice ziar am lucrat, următoarele lucruri :
1. Am spus că este o greşeală ca politicul să forţeze conducerea CET să furnizeze energie electrică către OLTCHIM fără a avea garanţi guvernamentale pentru plata acesteia sau fără a i se plăti pe loc curentul electric. Fostul preşedinte al CJ, marele doctor Ion Câlea, aplaudat pe atunci de gazetarii care luau bani şi din CET şi din CJ, a dispus şi coordonat acţiunile prin care CET, în loc să livreze energia electrică direct pe piaţa liberă de unde putea face rost imediat de cash, a dat energie către OLTCHIM, deşi combinatul nu mai avea bani, înregistra pierderi şi datorii enorme şi era clar că nu va putea plăti acest curent. Astfel datoriile CET au crescut şi ele, şi cashul a început să lipsească, nemaifiind bani nici pentru mituirea organizată şi concertată a presei locale care se obişnuise să jecmănească unităţile de stat cu ajutorul decidenţilor politici.
2. În repetate rânduri, când USG majora capitalul social consilierii judeţeni aprobau şi ei contribuţii sporite ale CET pentru ca CET să îşi păstreze acţiunile minoritare în USG. Votau ca vitele în Consiliul Judeţean fără să înţeleagă nimic din manevra diabolicului manager al USG. Acesta a reuşit să achite din facturile restante ale USG către CET prin banii daţi de CET aiurea pentru majorarea de capital. Era clar că producătorul de sodă va fi o societate închisă controlată integral de polonezi. Era o imbecilitate ca CET să vrea neapărat să păstreze acţiunile minoritare pentru a avea un membru în CA şi AGA de la CET. Producătorul de energie trebuia să îşi vândă acţiunile către producătorul de sodă şi să recupereze din datoriile acestuia pentru energia electrică, termică, abur etc! În permanenţă însă în consiliul de administraţie şi în AGA de la CET au făcut parte sinecurişti promovaţi politic din rândul consilierilor judeţeni. Oameni interesaţi să câştige nişte bani buni din participarea la nişte şedinţe în care oricum nu înţelegeau nimic. Profitori fără ruşine împotriva cărora ar trebui să ţipe cei din stradă dacă le-ar cunoaşte afacerile murdare şi imbecilitatea de care au dat dovadă.
3. Preluarea minelor de către CET. O gogomănie fără seamăn. Mă uitam şi nu îmi venea să cred că jurnalişti cu vechime aplaudau declaraţiile unor politicieni ticăloşi care susţineau necesitatea creării unui Complex energetic prin preluarea minelor. Tâmpiţii ăştia sau trădătorii judeţului nu au înţeles că CET s-a trezit pe cap cu o mare masă de salariaţi de la mine şi cu multe probleme pe care conducerea nu le stăpânea. Extragerea de cărbune oricum este nerentabilă în ţară chiar dacă te pricepi. Dar când utilajele au fost căpuşate, când sistemul corupt din mine a muls bani buni pentru servicii fictive sau inutile era clar că cei din CET şi-au luat o piatră de moară de gât cu preluarea acestora! În realitate legal a fost preluat doar personalul. CET nu deţine proprietatea pe terenuri şi clădiri în care de fapt, în mod ilegal, a îngropat în ultimele luni alţi bani din banii plătiţi de proştii de consumatori de energie termică.
Pentru cei care citiţi aceste rînduri şi vă întrebaţi de ce nu le-aţi văzut prin ziare sau pe posturi tv locale sau regionale răspunsul este următorul: de la cel mai important şi vechi ziar din Vâlcea până la ultima fiţuică scoasă de vreo fătucă cu aere şi pretenţii de mare patroană, presa a primit contracte de publicitate de la CET. Aşa cum pe timpuri primea de la OLTCHIM. Şi pe timpuri şi mai vechi de la toate fabricile de stat. Deşi CET nu avea nevoie de nicio publicitate. Mai rău, unii patroni de presă au înfiinţat, pe numele altora, firme care chipurile deratizau, tăiau frunze, igienizau sau făceau fel de fel de servicii pentru CET. În realitate smulgeau din banul aflat în casieria CET Govora!

De ce putem rămâne fără căldură şi apă caldă

Autorităţile continuă să mintă populaţia, iar în cei care conduc azi CET nu se poate avea încredere lipsa totală de transparenţă fiind la ordinea zilei.
Situaţia în momentul de faţă din CET se prezintă în felul următor. CET Govora are datorii imense către furnizori şi nu mai are bani. Nu mai are bani să plătească nici măcar furnizorii tradiţionali. Nimeni nu mai vrea să dea nimic la CET pentru că nu recuperează din datoriile vechi. CET Govora are datorii mari la firmele de transport cărbune. Mai ales la cele de pe calea ferată. În CET intră în fiecare zi pe jumătate din cărbunele care se consumă. Asta înseamnă că în 3-4 săptămâni CET Govora nu va mai avea cărbune pentru funcţionare.
Mai există o problemă. Cazanele sunt uzate şi au fisuri. Oricând pot ceda. În cazul în care cedează ar putea fi folosit cazanul pe gaz. Dar aceasta ar implica nişte costuri imense pentru producerea energiei termice pe care CET nu şi le poate permite. Şi nici populaţia din judeţ.
Populaţia ar trebui să ştie şi că CET are de primit bani. Mulţi bani de la râmniceni, persoane fizice şi juridice. Dar şi dacă populaţia oraşului ar plăti toate facturile vechi, toate restanţele inclusiv ultimele facturi acest lucru nu ar salva CET.
Managementul defectuos plus zecile de salariaţi căpuşă, sinecurile, firmele care au muls bani din CET au decapitalizat această societate şi au adus-o în prag de insolvenţă.
CET Govora nu poate fi condusă şi salvată în starea actuală. Amestecul politic ar putea salva firma, dar şi concedierea peroanelor care stau pe salarii babane acolo fără a face nimic. Numai că acestea nu pot fi concediate atâta timp cât politicienii au interese şi control. CET ar trebui manageriată de un profesionist sau de o firma specializată în acest sens. Cărbunele nu poate fi cumpărat la preţurile ce se impun acum.
Procurorii DNA vor cerceta mai deverme sau mai târziu, poate chiar cu ajutorul unor jurnalişti oneşti, ce se întâmplă cu banii băgaţi ilegal în tehnologiazea şi întreţinerea unor obiective legate de mine care juridic şi legal nu au intrat în posesia CET.
Debandada de acolo ar putea continua mult şi bine dacă iarna nu e grea, dacă cazanele nu pleznesc şi dacă un Guvern de tehnocraţi ar da ajutor CET şi primăria ar achita subvenţiile.
În cazul în care lucrurile decurg însă aşa cum e arată CET va fi de nesalvat. Şi va intra poate în mâna polonezilor care au nevoie de abur tehnologic şi care, din raţiuni economice de producţie vor încerca să pună mâna şi pe o parte din Oltchimul care va fi scos în curând din insolvenţă pentru a fi listat şi vândut pe bursă.
În acel moment nu m-ar mira ca un cretin sau mai mulţi din presa locală, din aceia care s-au îmbuibat prin şantaj, trafic de influenţă şi presiune asupra politicului ani în şir din banii de la firmele de stat să scrie o inepţie despre servicii secrete poloneze şi interesele nu mai ştiu cui de a vinde platforma şi de a o distruge.
Nu stimabililor, voi aţi distrus mereu firmele de stat minţind şi făcând averi nejustificat. Aţi promovat tăntălăi cu diplome dubioase şi politruci care dezbrăcaţi de carnetele de partid ar fi fost doar nişte cimpanzei în fundul gol fără o valoare profesională. Împotriva unora din voi şi a paiaţelor pe care le-aţi susţinut strigă de fapt mii de oameni pe străzi acum fără a cunoaşte cine sunt nemernicii din cauza cărora trăiesc prost.
Râmniceni, când veţi rămâne fără căldură şi fără apă caldă vizitaţii pe cei care au fost în consiliile judeţene, de administraţie sau AGA de la CET şi întrebaţi care este adevărul. Cereţi să vă dea cei de la CET actele, copii de pe actele prin care au cumpărat servicii, publicitate, bunuri, consumabile.
Cereţi statele de plată să vedeţi cât de prost au fost salarizaţi puţinii oameni care chiar muncesc acolo din greu pentru ca CET să funcţioneze şi cât de bine au fost plătiţi directorii, birocraţii, amantele şi sinecuriştii!

Traian GUMINSKI