De ce nu se construiesc pensiuni în comuna Muereasca

În cadrul unu interviu mai amplu ce l-am luat recent primarului Ion Dan Ungureanu am încercat să aflăm de ce în acestă superbă comună vâlceană, beneficiară a unei poziționări geografice rare, plină de frumuseți ale naturii, nu există investiții în turism.

În ultimii ani am remarcat apariția multor gospodării noi în zonă, dar nimeni nu a investit în construcția unei pensiuni.
“Vedeți, în ultimii ani am eliberat peste 100 de autorizații de construcții de case. Dar vă asigur că aici nimeni străin nu poate construi. Nu are de la cine să cumpere teren. Zona nu a fost cooperativizată niciodată și oamenii sunt foarte legați de pământ. Nici nu există un preț al zonei pentru că nimeni nu vinde terenuri. Toate casele noi au fost construite de localnici. Rareori aceștia dau o bucată de teren unuia care vine din altă zonă și asta doar dacă se căsătorește cu cineva din comună. Deci din start este exclusă o investție străină în turism. Primăria nu deține ternuri ce le-ar putea concesiona unor investitori. Iar localnicii au ezitat și ezită să investească în construcție de pensiune deși oamenii sunt constructori de top. Mulți lucrează în construcții în străinătate. Au meșteșugul în sânge transmis din tată în fiu. În vremea lui Ceaușescu săptămânal plecau minim trei autocare de aici cu oameni care lucrau la Casa Poporului sau la alte construții importante din Capitală.
Noi avem aici Mănăstirea Frăsinei care asigură cazare și masă gratuit în primele 48 de ore. Mănăstirea poate găzdui 60 de bărbați turiși sau pelerini, iar biserica din sat 50 de femei. În zonă oameni mai pot găsi la nevoie cazare la localnici la “negru” cum s-ar zice. Așa că nimeni nu a vrut să încerce să facă o concurență Mănăstirii. Oamenii se tem că nu ar avea turiști și preferă să investească banii câștigați în afară în modenizarea și dotarea propriilor gospodării, în cumpărarea unor autoturisme sau utilaje moderne și în alte activități”, ne-a declarat edilul din Muereasca. (T.G.)