Cum și de ce se pot pensiona anticipat mii de vâlceni

Locuitori ai unor orașe din sate afectate grav de poluare remanentă aveau șansa de a se pensiona anticipat cu doi ani încă din 2010. Poluare remanentă este aceea poluare care persistă perioade lungi de timp și după ce poluatorul nu mai poluează sau și-a încetat activitatea.

Mii de vâlceni au suferit din cauza poluării produse de Combinatul Chimic (în special) și suferă și acum.
Pentru ca și aceștia să poată avea avantajul pensionării anticipate deputatul Eugen Neață (PSD) a adus un amendament important legii 263 din 2010. Amendamentul a fost susținut de colegii săi vâlceni și de parlamentarii din Comisia de Muncă ( care au vizitat și Vâlcea la invitația parlamentarului vâlcean ținând în vară o ședință a Comisiei exact în sediul CJ Vâlcea.). Amendamentul a devenit lege. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis. Dar existau impedimente în aplicare legate de lipsa normelor, iar politicieni, dar și jurnaliști adversari ai PSD sau a deputatului Neață, sau pur și simplu cîrcotași au spus că ea nu va fi aplicabilă și că vâlcenii nu se pot pensiona anticipat fără penalizare.
Legea 263/2010, cu modificările aduse prin Legea nr. 144/2017 privind sistemul unitar de pensii publice permite persoanelor care au locuit minim 30 de ani, în muncipiul Râmnicu Vâlcea și pe o rază de 8 km în jurul acestuia să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare.
Au sosit și normele de aplicare, iar în urma lor se vede că și cetățeni din localități aflate în județul Argeș vor beneficia de aceste prevederi. În urma demersurilor făcute de deputatul Eugen Neață care a fost sesizat de unii cetățeni că nu se pot pensiona, Casa Națională de Pensii Publice a trimis adresa cu nr. B270/S41 din 20.10.2017, Casei Teritoriale de Pensii Vâlcea, prin care a fost comunicată lista cu unitățile teritorial administrative cuprinse în zona de 8 km în jurul muncipiului Ramnicu Valcea, necesară în vederea aplicării art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010, modificat prin Legea nr. 144/2017.
Această adresă reprezintă de fapt norma de aplicare a legii.
Deci dacă ați locuit minim 30 de ani în localitățile: CEPARI, CIOFRÎNGENI, POIENARII DE ARGEȘ, TIGVENI, BUDEȘTI, BUJORENI, BUNEȘTI, DĂEȘTI, FRÎNCEȘTI, GALICEA, GOLEȘTI, MIHĂEȘTI, MILCOIU, MUEREASCA, RAMNICU VALCEA, NICOLAE BĂLCESCU, BĂBENI, BĂILE GOVORA, BĂILE OLĂNEȘTI, OCNELE MARI, PĂUȘEȘTI MĂGLAȘI, PĂUȘEȘTI OTĂSĂU, RUNCU, VLĂDEŞTI, puteți cere pensionarea cu doi ani mai devreme.
Într-o postare recentă pe pagina sa de facebook Eugen Neață a declarat: “Multumesc reprezentanților masa-media care fac cunoscute inițiativele si actiunile mele, multumesc colegilor din Comisia pentru muncă si protecție socială a Camerei Deputatilor, colegilor mei deputați PSD Vâlcea și președintelui Constantin Rădulescu, pentru încredere și susținere!”

Traian Guminski