Cum își bate joc Guvernul Orban de primăriile conduse de liberali

Să fim corecți, actualul Guvern își bate joc de aproape toate primăriile din țară și de Consiliile Județene. A stopat programul FDI care însemna o șansă în plus pentru dezvoltarea multor localități rurale, a subfinanțat proiectele PNDL, a alocat la rectificări bani insuficienți cheltuielilor curente a multor UAT-uri, a lăsat persoanele cu handicap și însoțitorii acestora în spinarea primăriilor fără fonduri, a creat prin nepăsare încă un milion de șomeri.

În Vâlcea însă, județ cu foarte multe administrații locale conduse de primari PNL, acest Guvern a lovit de mai multe ori chiar în aceste localități. Peste 20 de primari liberali ne-au sunat să ne spună că actualul prefect de Vâlcea este un ticălos. Numit pe criterii strict clientelare, Tiberiu Costea a fost, până la finele anului trecut, primar al comunei Lungești. Ar fi trebuit să-și dea demisia imediat după condamnarea la pușcărie (cu suspendare) definitivă a soției sale, fostă directoare de școală. Dar familia Costea are șoriciul gros. La finele anului trecut sute de localități din țară au solicitat Guvernului alocarea de fonduri pentru a putea achita facturile restante la utilități și salarii. Ghiciți care a fost comuna care a primit cei mai mulți bani? Păi, comuna Lungești a primit prin două hotărâri de Guvern, 7, și apoi 10 miliarde de lei vechi. În condițiile în care nu avea restanțe. Banii au fost deturnați și culmea acest lucru este cunoscut de toate partidele din Vâlcea și de conducerile lor, dar nimeni nu a depus plângere penală și toți s-au făcut că nu văd infracțiunea.
Acum mii de primării din țară afectate de ploi și inundații au solicitat bani pe situații de urgență.
Ghiciți care a fost localitatea care a primit în Vâlcea suma cea mai mare? Nu este greu, pentru că aceeași primărie, cea a comunei Lungești, a primit 6.776 mii lei noi. Nu numai că este suma cea mai mare din județ dar,atenție, ea reprezintă aproape exact cât au primit la un loc celelalte 88 de localități din Vâlcea. Și asta în condițiile în care comuna Lungești a fost mult mai puțin afectată de inundații decât alte localități. Ea nu este o localitate calamitată, ci a calamitat întregul județ prin reprezentantul ei, un prefect de mucava, fără studii temeinice, fără experiență managerială și conform documentelor publicate de CNASS, fost turnător al Securității comuniste.
Acest om este de-a dreptul ticălos pentru că, fără rușine, în urmă cu câteva luni, a atacat în Contencios administrativ, hotărârea Consiliului Județean Vâlcea prin care se distribuiau sume tuturor localităților din Vâlcea pentru diferite investiți și cheltuieli susținând atunci că acele sume au fost împărțite pe criterii politice.
Când un primar ne va mai spune că nu are bani suficienți pentru cheltuielile curente necesari până la finele anului, îl vom trimite la prefectul de Vâlcea să-i ceară acestui ipochimen bani din cele 70 de miliarde primiți de comuna Lungești, și care vor lua drumul, prin încredințări directe, firmelor de casă ale lui Costea, așa cum s-a întâmplat și cu cele 17 miliarde din decembrie.

Traian Guminski