Criteriile de integritate dau bătăi de cap deputatului Cristian Buican

Liderul judeţean al liberalilor este pe val. Alegerile de primari dintr-un singur tur clasează PNL Vâlcea, în sfârşit, în pole position pentru locale. Slăbiciunea fostului preşedinte al social democraţilor îşi spune acum cuvântul.

Pentru a fi sigur de funcţia sa de preşedinte de judeţ, Ion Câlea a negociat prost, cumplit de prost, alcătuirea listelor la localele din 2012. Aşa au ajuns liberalii să aibă majoritatea primarilor într-un judeţ considerat roşu. Iar zestrea de aleşi locali creşte prin transferurile pe care matematicianul Buican le reuşeşte în ultima perioadă şi care îl fac să spere că va câştiga şi majoritatea în Consiliul Judeţean. Nu se ştie însă dacă o majoritate poate să-l ajute să ajungă preşedinte de judeţ. Postul acesta îi mai lipseşte din biografie celui mai ambiţios şi eficient politician local din generaţia sa.
Dar Cristian Buican trebuie să ia o decizie complicată. Criteriile de integritate votate la finalul anului trecut de conducerea PNL îi dau mari bătăi de cap. Din cauza lor a pierdut şansa să îl aibă pe Gutău candidat la primăria Râmnicului. Cu Mircia, liberalii puneau din nou mâna pe primărie pe o majoritate în consiliul municipal şi pe un număr însemnat de voturi pentru Consiliul Judeţean.
Puţini ştiu însă că aceste criterii afectează şi alte nominalizări pe listele pentru consiliile locale, municipale şi judeţene.
Buican însă îşi cunoaşte turma. Ştie perfect care dintre colegii săi nu corespund. Unii sunt în cursa internă pentru a obţine un loc eligibil de candidat. Dintre ei, cel mai util partidului este Ştefan Prală. Ales consilier o dată din partea PRM şi apoi din partea PSD la alegerile din iunie, Ştefan Prală nu mai poate fi candidatul PNL. Asta dacă este să ne luăm după criteriile de integritate. Dar mai sunt şi alţi liberali cu probleme. Cu probleme legate de alte criterii. Despre ei vom vorbi într-un material amplu, dar numai după ce deputatul Buican va prezenta lista de candidaţi.
Cum va jongla liderul liberal printre criterii şi interese ale partidului vom vedea.

Traian Guminski