Cristian Buican protestează privind numirile politice din fruntea învăţământului vâlcean

Prin intermediul unei adrese adresate direct Primului-ministru Dacian Cioloş, depuse vineri, 24.06.2016 la Guvernul României, deputatul Cristian Buican protestează faţă de numirile politice din fruntea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea. Parlamentarul liberal consideră că numirea inspectorilor şcolari generali adjuncţi, Bogdan Matei – consilier judeţean PSD şi Gabriela Ene – membră de seamă ALDE Vâlcea din data de 23.06.2016 reprezintă o palmă dată educaţiei vâlcene şi o politizare făţişă a acestei instituţii.

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican i-a transmis Premierului Dacian Cioloş că „aceste numiri, chiar şi interimare, în fruntea învăţământului vâlcean a două persoane implicate activ politic nu fac altceva decât să contravină principiilor de guvernare asumate şi să continue mizeria politizării instituţiilor deconcentrate” şi că nu poate concepe „faptul că nu există alte două persoane în tot învăţământul vâlcean, neimplicate politic, care să fie nominalizate pentru cele două funcţii”.
Deputatul Cristian Buican i-a transmis domnului Dacian Cioloş faptul că „contrar declaraţiilor publice şi a mandatului încredinţat de Parlament privind depolitizarea instituţiilor deconcentrate, în judeţul Vâlcea nu numai că s-au păstrat pe funcţii toţi membrii PSD (majoritatea dintre aceştia având funcţii politice de conducere în cadrul PSD), dar şi noile numiri au fost făcute tot pe baze politice, apartenenţa la PSD sau ALDE fiind condiţie obligatorie”. De asemenea, parlamentarul liberal a subliniat faptul că „orice analiză obiectivă a conducerii majorităţii instituţiilor publice deconcentrate din judeţul Vâlcea, începând de la Instituţia Prefectului, Direcţia Silvică, instituţiile din sănătate, educaţie etc. ne demonstrează că acestea sunt excesiv politizate, având în fruntea lor membri de marcă ai PSD sau ALDE”.
Preşedintele liberalilor vâlceni i-a solicitat lui Dacian Cioloş o analiză asupra conducerilor instituţiilor deconcentrate din judeţul Vâlcea în raport cu implicarea politică a persoanelor ce ocupă aceste funcţii, precum şi luarea de măsuri de depolitizare a tuturor instituţiilor din subordinea Guvernului, mai ales cele din sănătate şi educaţie, domenii asumate ca prioritare de Guvernul actual. Mai mult decât atât, parlamentarul Cristian Buican i-a reproşat lui Dacian Ciloş că nu a avut curaj să schimbe directorii, secretarii de stat şi toţi trepăduşii de prin ministere promovaţi de fosta guvernare PSD-ALDE-UNPR şi că efectul se vede acum, prin promovarea în conducerea instituţiilor deconcentrate judeţene a unor persoane, strict pe criterii politice. În opinia deputatului Cristian Buican, rolul guvernului tehnocrat trebuie să fie unul activ în procesul de depolitizare a instituţiilor publice şi nu de continuare a practicilor numirilor pe criterii politice.

Comunicat de presă PNL Vâlcea