Cristian Buican îl cheamă pe Ministrul Energiei în Parlament pentru urgentarea introducerii rețelei de gaze la Budeşti

Prin intermediul unei interpelări adresate Ministerului Energiei, deputatul Cristian Buican atrage atenţia decidenţilor guvernamentali că de mai bine de doi ani de zile nu au mai fost scoase la licitaţie lucrări de introducere a reţelei de gaze naturale. Necesitatea introducerii acestui tip de serviciu public se simte mai ales în localităţile din jurul municipiilor reşedinţă de judeţ, acolo unde s-au construit parcuri industriale.

Parlamentarul liberal, Cristian Buican, i-a atras atenția domnului Ministru că ”în conformitate cu Legea energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012, Ministerul pe care îl conduceţi are obligaţia de a iniția procesul de atribuire a concesiunii privind introducerea rețelei de gaze, în urma solicitării primite de la o persoană sau autoritate publică interesată. Din informațiile pe care le am, constat că există un blocaj în acest sens, ce trenează de mai bine de 2 ani de zile. Din discuţiile cu colegii parlamentari și cu primari din toată țara, am fost surprins să aflu că Ministerul pe care îl conduceţi întârzie nepermis de mult demararea procedurilor de introducere şi concesionare a reţelelor de gaze în localităţile ce solicită acest serviciu, contrar prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale. Acest lucru afectează dezvoltarea durabilă a anumitor localităţi, atât în ceea ce priveşte asigurarea unor servicii publice de calitate, cât şi în ceea ce priveşte atragerea de investitori.”.
Un astfel de caz este şi comuna Budeşti din judeţul Vâlcea, localitate ce în ultimii ani a înregistrat o evoluţie semnificativă a atractivităţii din punct de vedere investiţional prin creşterea calităţii serviciilor publice oferite. Preşedintele liberalilor vâlceni, deputatul Cristian Buican, i-a transmis Ministrului Toma-Florin Petcu faptul că parcul industrial din această localitate găzduieşte mai multe companii ce au creat în ultimii 2 ani de zile peste 3.000 de noi locuri de muncă şi că există şi alte companii care ar dori să investească în această zonă, însă condiţionează aceste investiţii de existenţa reţelei de gaze. În cadrul aceleiași interpelări, parlamentarul liberal, Cristian Buican, a tras un semnal de alarmă și i-a adus la cunoștiință Ministrului Energiei că ”întârzierea introducerii gazelor naturale în comuna Budești reprezintă un motiv serios de îngrijorare la nivelul economiei județului Vâlcea, companiile menționate anterior gândindu-se serios la relocare în condițiile nerespectării angajamentelor asumate, unul dintre acestea fiind tocmai introducerea rețelei de gaze.”
„Atragerea de investitori reprezintă principalul motor al unei dezvoltări durabile sănătoase, iar judeţul Vâlcea are nevoie de noi investitori. Aceştia nu vor veni dacă nu le asigurăm 2 lucuri simple: infrastructură rutieră şi servicii publice de calitate (apă, canal, gaze). Nu înţeleg de ce la nivel de Minister s-a blocat acest demers al administraţiei publice din Budeşti, de introducere a reţelei de gaze, şi l-am chemat pe ministrul Energiei în Parlament să îmi explice. De obicei, solicit răspuns scris la interpelările mele, însă acum am cerut să vină în Parlament să îmi explice. Atragerea de noi investitori la Budeşti ar trebui să fie un deziderat judeţean şi îmi pare rău să văd lipsa de reacţie a autorităţilor judeţene privind deblocarea acestei situaţii, mai ales în condițiile în care au apărut zvonuri privind o posibilă relocare a unor investiții realizate în ultimii doi ani, din cauza neîndeplinirii angajamentelor asumate” a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.