Consilierii Județeni din Vâlcea ar trebui să plătească material pentru votul lor iresponsabil

Consilierii județeni din Vâlcea nu sunt altfel decât majoritatea consilierilor județeni și municipali din țară atunci când își exercită dreptul de vot. Mulți dintre ei nici nu știu exact ce votează și nici nu analizează acte și fapte înainte de a vota. Uneori votul lor distruge cariere sau afectează comunități locale și investiții.

În principal vina cea mai mare o are legiuitorul care a permis ca un consilier județean sau local să devină marioneta șefiilor de organizații politice. Aceștia decid de cele mai multe ori niște “linii”, iar ce care nu le respectă pot fi scoși din consiliile județene prin retragerea sprijinului politic al partidului.
Iată de ce nici nu are importanță că un consiliu județean este format din 15 sau din 33 de oameni. Preferabil ar fi să fe cât mai puțini să nu mai toace sume imense din buget pentru ședințe la care participă în calitate de paiațe.

Un vot unanim manevrat politic

Când în Consiliul Județean se întâmplă ca toată lumea să voteze același lucru și când acest lucru înseamnă sancționarea unui om sau a mai multora este evident că există o înțelegere de “execuție” la care și-au dat acordul liderii politici județeni.
Așa s-a întâmplat în septembrie anul trecut când directorul DGASPC Vâlcea și Directorul adjunct au fost “mitraliați” prin votul consilierilor. Ulterior” unul din ei ne mărturisea că nu a avut încotro, că așa au stabilit în ședința de grup dinaintea ședinței de consiliu. Interesant este că un consilier județean abia depusese jurâmântul de investire în funcție în aceea ședință, așa că nici nu știa ce scrie în referatul de sancționare.
Cei doi directori s-au apărat atunci inutil. Soarta le fusese pecetluită înainte de vot. Doctorul Nicolae Badea i-a rugat, aproape cu lacrimi în ochi, pe consilierii județeni să amâne votul în ceea ce îl privește pe Antonie Ceaușu. După o viață petrecută în sistem acesta urma să se pensioneze în câteva zile, deci lăsa postul său oricum vacant. Era logic că sancționarea sa nu avea importanță și era nu numai inutilă, dar părea și absurd să vrei neaparat să pătezi imaginea unui om înainte de pensionare.
Nu au ascultat. Au votat ca o turmă. Și acum în mod normal, logic, ar fi ca ei, cei care au votat, să plătească daunele nu populația județului.

Antonie Ceaușu a câștigat daune în instanță

Cum era normal, acest om nu putea să se lase terfelit de niște oameni care nici nu îi știau activitatea și profesionalismul. Politrucii au votat, iar Antonie Ceaușu a chemat Consiliul Județean în instanță solicitând anularea sancțiunii și daune morale. Pe care le-a și obținut.
Iată şi soluţia pe scurt a Tribunalului Vâlcea prin care se acordă despăgubiri morale lui Antonie Ceauşu.
Admite, în parte, cererea de chemare în judecată formulată astfel cum a fost ulterior precizată, de către reclamant Ceauşu Antonie în contradictoriu cu Consiliul Judeţean Vâlcea, reprezentat prin preşedinte. Anulează Hotărârea nr. 217 din data de 25.09.2017, emisă de pârâtul Consiliul Judeţean Vâlcea precum şi, în parte, Raportul întocmit de Comisia de Disciplină din Cadrul Consiliului Judeţean înregistrat la nr. 60 din data de 14.09.2017, în ceea ce priveşte constatările şi concluziile acestuia referitoare la reclamant. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 3.000 lei cu titlu de daune morale. Admite, în parte, cererea reclamantului de obligare a pârâtului la plata cheltuielilor de judecată şi îl obligă pe pârât la plata către reclamant a sumei de 1.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Ia act că pârâtul nu a solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Tribunalul Vâlcea. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 07 iunie 2018.
Președintele CJ ar trebui să dispună recuperarea sumelor ce se vor plăti drept daune și cheltuieli de judecată de la întreg Consiliul Județean.

Traian GUMINSKI