Comuna Păușești Otăsău este în doliu! Primarul Cătălin Avan cere Consiliului Local aprobarea cheltuielilor legate de servicii psihologice pentru elevii din localitate

Joi, 11 iulie, de la ora 12.00 va avea loc ceremonia de înmormântare a unei tinere fete din localitate ce s-a sinucis prin spânzurare, se pare ca urmare a unei depresii. Comuna se află în șoc, familia domnișoarei fiind cunoscută și apreciată, ca și cea care a plecat mult prea devreme în Ceruri.

Iată mesajul primarului Cătălin Avan, primul edil de comună care solicită fonduri pentru consilierea copiilor de către psihologi. În prezent școlile din mediul rural nu mai au psihologi și nici stomatologi așa cum existau pe timpuri.

“Zorii dimineții de luni au adus în comuna noastră vestea unei mari tragedii!
Diana Catrina, o domnișoară de 24 de ani, a ales să plece lângă Dumnezeu, mult prea devreme, lăsând în urmă durere, lacrimi , deznădejde… depresia este la baza sinuciderilor se spune frecvent! Depresia… Dragi părinți, dragi dascăli, o spun de câțiva ani public, faceți tot ce vă stă în puteri să vedeți mereu copii fericiți la școala și acasă. Noi privim mereu copiii, prin ochii adultului. Încercați vă rog din suflet, să priviți mereu copiii prin ochii copilului din fiecare dintre noi. Există în sufletul fiecăruia dintre noi, un colț unde ne simțim tot copil. Lăsați copiii să se bucure mereu de vacanță, să se dea cu sania pe derdeluș, să culeagă corcodușe, să meargă cu bicicleta, să se bălăcească la râu (sub ochii voștri), să culeagă mure, să joace pitulușul, să prindă licurici, să se joace! Nu loviți copiii, nu-i certați, nu-i amenințati cu te miri ce. Orice asemenea traumă în copilăria lor, poate deveni mai târziu o dramă. Un adolescent de 18 ani din Arad după ce ia Bacalaureatul cu 9,25 alege să plece dintre noi! Probabil să scape de presiunea pusă pe umerii săi firavi, privind acest examen! Haideți să facem ceva, ca asemenea drame să nu se mai repete! Un copil trist este la fel de bolnav ca un copil care îl doare stomacul sau care își rupe un picior sau mânuța… Faceți orice efort să nu mai vedeți copiii triști! Degeaba transmitem condoleanțe și diverse mesaje apoi celor îndurerați! Nu-i ajută cu nimic! Un bun strungar, un bun crescător de vite, un bun brutar este la fel de necesar ca un bun doctor, polițist, judecător sau primar, pentru localitate! Nu toți copiii trebuie să devină matematicieni. Toți trebuie să fie buni români! Să-și iubească țara și să aibă respectul necesar pentru societate. Asta trebuie să înțelegem cu toții.
În ceea ce mă privește, azi am discutat și am hotărât cu directorul Școlii Gimnaziale Păușești, să propunem Consiliului Local Păușești, la prima ședință, alocarea sumelor necesare, pentru achiziția în condițiile legii, a seviciilor de consultanță de psihologie pentru copii noștri din Păușești! Este o mică picătură într-un ocean, raportat la nevoile copiilor noștri. În 2019 nu există psihologi în școlile rurale, dar este un pas înainte să avem cât mai puțini copii triști! Alături de eforturile ca fiecare elev să aibă în folosință o tabletă, o bicicletă, o saniuță, locuri de joacă la nivel de oraș, condiții de învățământ de top, consilierea unui pshiholog cred că va duce în viitor, sperăm… să nu mai trecem prin asemenea tragedii!
Dumnezeu să te ierte, copil bun, Diana Catrina! Condoleanțe sincere familiei tale îndurerate!”.
Redacția “Eveniment Vâlcean” transmite sincere condoleanțe tuturor celor care au fost apropiați de Diana Catrina!

Traian GUMINSKI