Comuna Costești redevine stațiune domnească

Comuna Costești a făcut noi pași importanți pentru redobândirea statutului de stațiune domnească pe care îl avea odinioară. Administrația locală condusă de Toma Peștereanu a pus accentul și în acest an pe punerea în valoare a resurselor turistice și pe îmbunătățirea infrastructurii. Deși a fost un an complicat din mai multe puncte de vedere, lucrurile au mers bine în localitatea aflată în apropierea orașului Horezu.

La Costești beneficiarii de ajutor social chiar muncesc

Consiliul Local al Comunei Costești a stabilit prin vot care sunt lucrările la care vor participa beneficiarii de ajutor social care sunt apte de muncă. Lucrările sunt împărțite pe patru sate și sunt unele ample. Astfel, în Satul Costești s-au efectuat lucrări de amenajare a aleilor, reparații la garduri, lucrări de igienizare a albiilor râurilor sau văruirea arborilor aflați pe marginea drumurilor. În Satul Bistrița s-au efectuat, printre altele, lucrări de curățire a rigolelor, lucrări de igienizare și curățenie după terminarea bâlciurilor anuale de Sfânta Mărie (15 august și 8 septembrie) sau curățirea Izlazului Stog. În Satul Văratici beneficiarii de ajutor social au făcut lucrări de igienizare la troițe și fântâni, lucrări de reparare a drumurilor de acces sau curățenie la terenul din lotul școlii. În fine, în Satul Pietreni s-au efectuat curățirea și igienizarea bazinului de apă, toaletarea arborilor sau depozitarea materialelor antiderapante.

Ajutor pentru refugiații din Ucraina

Primarul Toma Peștereanu a “sunat” mobilizarea cetățenilor din Costești pentru a da o mână de ajutor celor ce fug de război, printr-un apel lansat pe facebook. “Așa cum în urmă cu aproape 16 ani cetățenii comunei Costești au venit în sprijinul românilor afectați de inundații, acum apelez la dumneavoastră pentru a veni în sprijinul vecinilor noștri din Ucraina.
Astfel trebuie să ne mobilizăm pentru a strânge ajutoare. Se pot aduce următoarele: 1) Alimente neperisabile, de preferat conserve, dulciuri pentru copii, biscuiți, apa, fără ulei, făină, orez, pentru că nu au timp să gătească; 2) Materiale de igienă, șervețele, role de hârtie, periuțe de dinți, pasta de dinți, săpun, șampon, etc; 3) Medicamente de prim ajutor, truse de prim ajutor. Toate ajutoarele să fie aduse în cutii sau plase rezistente, scrise pe exterior cu ce conțin. Ajutoarele voi fi preluate la CĂMINUL CULTURAL COSTEȘTI, persoane de legătură doamna bibliotecar și Butoi Dumitru“, le-a spus oamenilor Toma Peștereanu.

Biserica Grămești, introdusă în circuitul turistic

Administraţia locală din Costeşti a depus, pe componenta de turism, o cerere de finanţare pentru restaurarea bisericii Grămeşti, înscrisă pe lista monumentelor istorice în vederea introduceri acesteia în circuitul turistic. Bisericuţa din Costeşti este construită în urmă cu 358 de ani şi este o adevărată minune din lemn, unicat prin faptul că pe pereţii exteriori sunt inscripţii în alfabetul chirilic. Lăcaşul religios face parte din “elita” de lăcaşuri religioase ridicate din lemn de mari boieri şi dregători de seamă ai ţării. Lăcaşul religios a fost ridicat din lemn în perioada 1664-1665 de mitropolitul Ştefan al Ungrovlahiei, pe fundaţiile unei alte biserici, chiar pe locul unde mitropolitul Ştefan îşi îngropase mama, originară din Grămeşti.

Popas turistic și piață lângă Muzeul Trovanților

Numărul celor care au vizitat localitatea, celebră în toată țara datorită cunoscutelor lăcașe de cult de pe teritoriul ei, Parcului Natural și Trovanților a fost în creștere și pe timpul Pandemiei.
La Costeşti primăria a amenajat un loc de popas în zona Muzeului Trovanţilor. Scopul zonei respective este de realizare a unui punct care să vină în sprijinul turiştilor aflaţi în zonă cu standuri de prezentare, cu produse tradiţionale şi de artizanat specifice zonei, menite să promoveze imaginea Costeştului. Primarul Toma Peștereanu spune că, î de aici se vor putea oferi turiştilor materiale de promovare şi informare, hărţi, pliante, broşuri şi orice informaţii privind zona turistică a localităţii Costeşti. Tot în acest loc cheie pentru Costești s-a deschis un loc unde cei din comună pot să-și valorifice produsele locale.

Stațiune domnească

Conducerea primăriei a primit cu mare bucurie o delegație de la Ministerul Turismului care s-a documentat despre comuna Costești, în cadrul competiției Best Tourism Village, o competiție a Organizației Mondiale a Turismului, dedicate recunoașterii satelor ca destinatii turistice rurale. Comuna Costești a concurat cu încă 5 localități, Biertan, Rășinari, Rau Sadului, Ciocănești, Eibenthal localități din Sibiu, Suceava, Mehedinți. ”Și chiar am avut ce să vizităm în comună, și chiar dacă localitatea nu va fi în primele trei locuri, un lucru s-a desprins din această vizită, vom depune documentația pentru declararea localității Costești, ca stațiune de interes local. Am reprezentat cu cinste județul Vâlcea. Multumesc tuturor celor care ne-au primit și ne-au deschis ușa. Vom fi din nou stațiune domnească așa cum se dorea la începutul secolului XX. Avem documentația pentru a o oferi stațiunii noastre din nou acest pașaport de turism. Localitatea de suflet a regilor României, Carol I și Regina Maria trebuie să fie din nou așezată acolo unde îi este locul. S-a muncit și se muncește pentru acest lucru. Și toți cei care lucrează în turism au înțeles importanța acestui atestat. Se construiește și se vrea turism în Costești. Vom avea noi pensiuni, parcuri pentru rulote, trăim într-un parc natural minunat delimitat de munte, la umbra meteorei Arnota”, a anunțat primarul Toma Peștereanu.

Gabriel Cîrjaliu