Cine nu-l va vota pe Mircia Gutău?

În weekendul trecut am vorbit cu mai mulţi amici, oameni de bun simţ, care mă întrebau pentru ce se agită ceilalţi candidaţi, unii cheltuind sume uriaşe într-o campanie care pare a nu avea sorţi de izbândă şi ce electorat speră să capteze la vot, în afară de nucleul dur de partid, al partidului din care fac parte, cei care latră online toată ziue fel de fel de mizerii despre Mircia Gutău. Amicii mei cred că în oraş lumea îl va vota în totalitate pe primarul Gutău şi nu înţelege ce motivaţie ar avea un om normal şi cu bun simţ de a face altă alegere.

Le-am spus că în lume sunt oameni care preferă să doarmă în mizerie, pe străzi, deşi ar putea locui în case confortabile, sunt oameni care preferă să mănânce numai chimicale din fast fooduri, deşi au bani şi posibilităţi de a mânca sănătos, sunt oameni frumoşi care ar putea avea familii şi relaţii de dragoste, dar preferă să cheltuiască sume uriaşe pentru a deveni din bărbat femeie sau invers, sunt oameni care au strâns averi de milioane de dolari sau euro, dar trăiesc în sărăcie şi zgârcenie şi muncesc zi’i-lumină pentru a strânge alte milioane. În orice comunitate mare, ca cea din Râmnicu Vâlcea, există minim 10% indivizi care au alte motivaţii şi alte percepţii decât cele care vă par normale vouă. După aceşti oameni, după voturile lor, aleargă denigratorii ordinari ai actualului edil.

Am făcut o listă de motivaţii pentru a descrie pe cei care nu-l vor vota pe actualul primar. Dacă minim două din aceste motivaţii le consideraţi ca făcând parte din gândirea voastră, atunci puteţi merge imediat cu votul spre oricare dintre lătrăii agresivi.
1) Vă deranjează faptul că Râmnicu Vâlcea este unul din cele 16 oraşe cu o Grădină Zoologică modernă din România şi nu suportaţi ideea de animale închise.
2) Nu suportaţi copiii şi multitudinea de locuri de joacă din municipiu în care se strâng părinţii cu cei mici vă agasează.
3) Nu aţi fost buni la învăţătură, nu v-a plăcut cartea şi nu sunteţi de acord cu faptul că actualul primar a investit sume uriaşe pentru modernizarea tuturor şcolilor şi liceelor din oraş şi că recompensează anual din bani publicii cei mai buni elevi şi olimpicii.
4) Nu credeţi în Dumnezeu sau aveţi ceva împotriva celor care cred şi nu agreeaţi sprijinirea lăcaşelor de cult din oraş de către primărie.
5) Vă supără noul bulevard Dem Rădulescu pentru că pe el sunt multe terase la care-şi permit să meargă cei ce muncesc şi au bani.
6) Nu aţi fi vrut ca podul peste Goranu să aibă bretele pentru că acum cei ce au maşini circulă mai uşor şi vă enervează acest lucru.
7) Nu aţi suportat cultura niciodată şi primăria susţine o filarmonică şi un teatru ale căror utilităţi nu le vedeţi ca necesare.
8) Sunteţi o persoană antisport şi faptul că municipiul are o echipă de handbal ce joacă în Liga Campionilor vi se pare o grandomanie fără sens.
9) Sunteţi un nostalgic al zonelor comuniste, iar primarul a distrus groapa de gunoi şi ruinele de la Arenele Traian şi a construit o clădire modernă.
10) În municipiu sunt prea multe parcuri şi terenuri de sport şi vă simţiţi inadaptabil acestor zone.
11) Nu suportaţi soarele, plaja, nu ştiţi să înotaţi, prin urmare modernizarea Bazei de Agrement din Ostroveni vi se pare o prostie.
12) Oraşul va avea o autogară mare şi modernă pe locul în care acum este Vama, iar sediul Vămii va fi scos la margine de oraş pentru ca maşinile grele să nu mai traverseze străzile municipiuluiu. Dar dumneavaostră nu aveţi plăcerea de a călătorii, nu vă duceţi niciunde şi toate acele autocare şi autobuze care vor coborî cu oameni care se duc şi vin de pe pod în autogară vă va face nefericit.
13) Locuiţi într-un imobil cu vecini obtuzi care nu au fost de acord să contribuie pentru reabilitarea blocului, iar faptul că în oraş sunt zeci de blocuri reabilitate termic cu sprijnul primăriei nu vă convine.
14) Nu vreţi piste de bicicletă pentru că nu mergeţi cu bicicleta şi nici locuri de parcare moderne pentru că nu aveţi autoturism. Nu vreţi nici alte blocuri noi şi frumoase pentru că simţiţi că veţi fi incapabil să aveţi bani vreodată spre a vă muta în unul din ele.
15) Aţi fugit de muncă toată viaţa, nu vă place implicarea profesională şi aţi tot auzit că actualul primar se duce ca nebunul dinainte de ora 7 la servici şi lucrează până seara. Aveţi o familie praf, iar cea a edilului pare una perfectă şi invidiaţi această situaţie. Şi-l invidiaţi şi pentru casă sau alte obiecte probabil şi pentru fizic dacă sunteţi un strâmb pocit.
16) Vă deranjează transportul urban în comun modern sau numărul mare de taxiuri.
17) Nu vă plac dalele elastice montate la trecerile peste calea ferată sau semafoarele cu temporizare sau iluminatul stradal economic şi modern.
18) Nu sunteţi de acord că primăria a amenajat un loc pentru cei care deţin animale de companie.
19) Aţi încercat vreodată, dumneavoastră sau cineva din familie să câştigaţi un concurs de angajare la primărie şi aţi fost respins.
20) Aţi primit vreodată vreo amendă de la poliţia locală. Nu suportaţi amenzile mari care se dau celor ce nu păstrează curăţenia în oraş.

Acestor 10% care se regăsesc în asemenea motivaţii li se vor adăuga, după parerea mea, maxim 30% electorat dur al PNL, USR, PMP, PRO România şi a celorlalte partide care vor avea candidaţi la primărie.
Deci primarul Mircia Gutău ar trebui să obţină, fără probleme, 60% la alegerile din 27 septembrie. Dacă va lua mai puţin înseamnă că numărul frustraţilor şi a celor cu deviaţii mentale faţă de normalitate din oraş este mai mare. Vom trăi şi vom vedea.

Traian GUMINSKI