CENTURA ÎNSEAMNĂ VIAŢĂ!

Una dintre cauzele care contribuie la creşterea riscului de victimizare din accidente rutiere este şi faptul că folosirea centurii de siguranţă nu reprezintă o prioritate pentru pasagerii din faţă şi, cu atât mai puţin pentru cei de pe locurile din spate.

În perioada 14 – 20 martie a.c. la nivel naţional au avut loc acţiuni pentru impunerea respectării prevederilor legale cu privire la portul centurii de siguranţă. Scopul acestor activităţi constituindu-l reducerea riscului de victimizare a participanţilor la traficul rutier. Activitatea s-a desfăşurat în conformitate cu calendarul de activităţi din anul 2016, al Organizaţiei Poliţiilor Europene – TISPOL. În acest sens, şi la nivelul Poliţiei Rutiere Vâlcea au fost organizate zilnic acţiuni în trafic, la nivelul întregului judeţ, pentru prevenirea şi combaterea accidentelor rutiere.
Cu prilejul desfăşurării activităţilor au fost constatate 673 de abateri referitoare la neutilizarea corespunzătoare a centurilor de siguranţă şi a dispozitivelor de retenţie, din care 664 au fost constatate asupra conducătorilor auto şi pasagerilor din dreapta faţă iar 9 abateri au fost constatate asupra pasagerilor din spate. În acelaşi timp, conducătorii auto şi pasagerii autovehiculelor aflaţi în trafic au primit materiale informative cu recomandări rutiere referitoare la importanţa utilizării centurii de siguranţă şi a dispozitivelor de retenţie.
Conform legislaţiei în vigoare toţi pasagerii unui autovehicul, inclusiv cei de pe bancheta din spate, trebuie să poarte centura de siguranţă. Experţii în siguranţă auto au calculat că şansele de supravieţuire în caz de accident cresc cu peste 50% în cazul purtării centurii de siguranţă .Cu toate acestea, un studiu IMAS arată că, la noi, există prejudecata că nu e nevoie de centură, întru-cât din cauza aglomeraţiei se circulă încet şi pericolele sunt mai mici, dar se omite că mare parte din accidente au loc în mediul urban .
Dar dacă efectele utilizării centurii de siguranţă sunt benefice, de ce nu toată lumea poartă centura ? Printre şoferi circulă mituri potrivit cărora centura este periculoasă pentru că te împiedică să ieşi din maşină în cazul unui accident, că şifonează hainele,
că este incomodă şi că airbag-ul oferă suficientă protecţie. Cu toate acestea, coliziunile sunt periculoase chiar şi la viteze mici. Un impact la 40 km/h supune corpul uman la presiuni similare cu o cădere de la etajul trei al unei clădiri.

Material realizat de Serviciul Rutier Vâlcea