Caz unic în România! Primăria Lăcusteni-Vâlcea, executată silit!

Comunitatea de la Lăcusteni a pierdut deja două bunuri în urma unei licitații desfășurate la Bălcești. Problemele au apărut după proiectul de apă și canal realizat cu fonduri europene

O primărie din județul Vâlcea este executată silit de Finanțe pentru că are de returnat peste nouă milioane de lei, bani europeni pentru un proiect de apă și canalizare prost executat. Printre bunurile scoase la licitație se numără un automobil din 2003 și un tractor fabricat în 1987, evaluat la suma de 10.400 de lei. S-a pus sechestru și pe conturile instituției și administrația locală nu va mai putea face investiții în următorii ani, până la recuperarea prejudiciului. Actualul edil dă vina pe fosta administrație și spune că numai un ajutor de la guvern ar putea salva situația. Până atunci, primăria a pierdut deja două bunuri la prima licitație.


Caz unic în țară

Caz unic în țară la o primărie din județul Vâlcea! Primăria localității Lăcusteni este executată silit de Finanțe, după ce nu a reușit să returneze banii primiți de la Uniunea Europeană pentru o lucrare la rețeaua de apă și canalizare. Rețeaua este funcțională, la ea fiind racordate aproximativ 250 de familii. Neregulile privesc materiale de construcție mai ieftine decât cele prevăzute în proiect precum și câteva lucrări decontate și nerealizate. Bunurile instituției, printre care faxuri, calculatoare si autoturisme vor fi vândute la licitație. “La această situație de executare silită s-a ajuns în urma unor cercetări și verificări făcute la solicitarea DNA-ului din Pitești. A fost vorba de Direcția de Luptă Anti-Fraudă. Este vorba de niște lucrări de apă și canal. S-ai constatat unele nereguli de funcționabilitate și de realizare a acestor obiective. Prejudiciul a fost stabilit la suma de 88 miliarde lei vechi, în 2015 la care se adaugă penalizări. ANAF-ul a venit și ne-a pus sechestru executoriu, chiar la o săptămână după ce a fost instalată noua administrație locală. Au fost scoase la licitație o parte din bunurile mobile. Este vorba de un autoturism, de un tractor, la o remorcă, la fax sau un selector și un frigider. La un calcul simplu este vorba de o sumă infimă care se poate recupera. Ceea ce îmi este greu de înțeles este cum o instituție publică a statului este executată silit de o altă instituție a statului. Una era să fim o societate comercială. Noi avem proces pe rol, nu se putea aștepta finalizarea acestui proces, că doar nu pleca nimeni cu bunurile, le foloseam și noi. Trebuia să se aștepte o decizie definitivă și irevocabilă. Ieșirea din această situație este dificil de anticipat. Problema mare este că noi nu mai putem face nicio investiţie pe fonduri europene și acum, mai nou, avem probleme și cu fondurile guvernamentale, este și un drum la care s-au constatat nereguli”, ne-a declarat Cosmin Bocșaru, primarul din Lăcusteni.

Autoritățile spun că dacă vor pierde drumurile, aceștia nu mai au cu ce să intervină în caz de indundații sau alte calamități.
“Foloseam și noi aceste bunuri la strângerea gunoaielor, la deszăpezire, pentru împrăștiat balastru și nisip, erau ale noastre… În acest caz nu mai avem nicio șansă să facem aceste lucrări. Ne vom descurca foarte greu, va trebui să apelăm la oameni să vină cu căruțele lor, cu utilajele lor. Ar trebui să se stopeze această executare silită, nu plecam noi cu ele de acasă și așa nu se recuperează cine știe ce prejudiciu. Oricum prețurile sunt derizorii, noi nu vă putea să cumpărăm altele”, completează Daniel Țîru, viceprimar Lăcusteni. Pe lângă bunuri, instituția are și conturile blocate. Vestea i-a luat prin surprindere și pe localnici, care au amuțit când au aflat că în comuna lor nu se va mai face nicio investiție timp de mulți ani. Ei spun că cei vinovați ar trebui să plătească, dar bunurile să rămână la primărie. “Ar trebui să rămână bunurile la noi. Alții au mâncat banii și acum sunt scoase la licitație. Să plătească cine a greșit nu cei care sunt acum. Nici la lucrare nu e prea bine, când e apă, când nu e apă…”, spun și locuitorii comunei Lăcusteni.

La prima licitație care s-a ținut la Bălcești, primăria a pierdut selectorul de cereale in valoare de 570 lei si un plug zăpadă grader cu lama tractabila la 720 lei. La următoarea licitație, prețurile bunurilor vor scădea cu 25%.

Gabi Cîrjaliu