Câtă clarviziune a avut Grigore Crăciunescu!

Consilierul municipal Grigore Crăciunescu, candidat al PNL la funcţia de primar al Râmnicului, susţinea de multe luni necesitatea investiţiilor în SC PIEŢE PREST şi transformarea acestei firme a municipalităţii într-una capabilă să salubrizeze eficient oraşul şi eventual să îşi extingă activitatea şi în salubrizarea generală.

Recentul scandal în care este implicat ROMPREST, firmă pe care mulţi jurnalişti locali o acuză că a câştigat ilegal anul trecut licitaţia pentru salubrizarea municipiului, amenzile primite şi slaba dotare a firmei care nu deţine o staţie de sortare a deşeurilor au transformat săptămâna trecută oraşul într-un focar de infecţie.
Râmnicu Vâlcea a avut experienţe neplăcute cu operatorii de salubritate. Cu SC Urban au fost zeci de procese legate de neplata redevenţelor, ulterior acum câţiva ani în Râmnic a intrat o perioadă de câteva luni şi ROSAL GROUP firma lui Silviu Prigoană şi a fost iar o bulibăşeală, nimeni nu mai ştia cine îi ridică gunoiul şi cui trebuie să îi plătească. Persoanele fizice şi juridice din municipiu plătesc anual multe miliarde de lei pentru o salubritate necontrolată eficient şi de multe ori deficitară.
Nu înţelegem de ce trebuie să facă unii averi din deşeurile noastre şi credem că Grigore Crăciunescu a avut un proiect bun. Măcar în acest an, datorită insistenţelor sale PIEŢE PREST a primit din bugetul local sumele necesare achiziţionării unor utilaje moderne de deratizat igienizat şi spălat străzile spaţiile verzi, parcurile, locurile de joacă.
Ar trebui să mergem mai departe şi să dotăm Pieţe Prest sau ADP cu utilajele necesare ridicării şi transportului deşeurilor menajere. Astfel primăria ar putea oferi servicii mai bune în acest sens şi banii plătiţi de râmniceni pentru acest serviciu ar rămâne în oraş nu ar mai fi luaţi de “regii gunoaielor” şi cheltuiţi aiurea prin ţări străine.
Acelora care vor susţine că gunoiul trebuie ridicat neaparat de firme private le spunem că nu cu mult timp în urmă, am vizitat Nicosia, capitala Ciprului, una din cele mai frumoase ţări ale Uniunii Europene. Ei bine, acolo salubritatea este făcută doar de primărie. Oraşul este extrem de curat deşi se află într-o zonă bătută de vânturi şi cu o climă ciudată şi este vizitat anual de foarte mulţi turişti.
Grigore Crăciunescu are dreptate. Municipiul Râmnicu Vâlcea trebuie să fie curat, să arate impecabil şi acest lucru este posibil doar dacă primăria controlează direct şi permanent salubrizarea.

Traian GUMINSKI