Canalizarea – un vis pentru localnicii din Muereasca

Cândva şi alimentarea cu apă părea un vis pentru cei care locuiesc aici, într-una din cele mai pitoreşti localităţi din ţară, într-o comună întinsă în îngustimea dintre un rău şi un munte.

Ion Ungureanu, unul dintre cei mai longevivi primari liberali din România, a reuşit însă să transforme acest vis în realitate. În timpul mandatelor sale comuna s-a schimbat încet, dar sigur în mai bine: “Am avut mereu parte de fonduri puţine, dar le-am gospodărit atent. Muereasca s-a dezvoltat însă în primul rând datorită oamenilor de aici care au trudit din greu pentru a-şi moderniza locuinţele şi pentru a investi în comuna lor. Mulţi dintre ei au plecat la muncă în ţări străine şi deşi puteau face case acolo şi să emigreze au trimis sau au adus banii acasă, aici în comuna lor natală şi i-au investit. Noi cei de aici suntem foarte legaţi de aceste locuri şi nu le putem părăsi decât vremelnic”, spune edilul comunei.
Muereasca are acum şanse şi la realizarea canalizării. Administraţia locală a depus un proiect bun la Guvern şi a solicitat finanţare. Canalizarea rămâne însă un vis. Realizarea ei într-o localitate montană, cu zeci de case construite în locuri greu accesibile este o lucrare pretenţioasă şi costisitoare. Într-o astfel de comună un kilometru poate costa cât cinci kilometri într-o comună de şes. Şi condiţiile de lucru sunt grele. Iarna este frig, primăvara şi toamna plouă abundent. Dar speranţa moare ultima şi Ion Ungureanu crede în acest proiect şi crede că va primi sprijinul guvernamental şi al Consiliului Judeţean pentru a-l duce la bun sfârşit. Iar noi credem că dincolo de divergenţele politice trebuie să primeze responsabilitatea. O comună care poate deveni atracţie turistică are nevoie de drumuri bune, de apă curentă şi canalizare. (T.G.)

Foto sursa curieruldevalcea.ro