Budeștiul, comuna care are condiții de oraș! Anul 2018 a fost unul excelent pentru localitatea condusă de Ion Vlădulescu

Comuna vâlceană Budești are cea mai mare dezvoltare din județ și este, probabil, pe primele locuri în România. Încă de la începutul anului s-a trecut la extinderea zonei industriale, a venit un nou investitor important şi sunt discuţii să mai vină şi alte firme.

Conducerea primăriei își dorește cât mai mulţi investitori şi, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să existe o infrastructură bine pusă la punct, pentru a le-o asigura celor care doresc să investească în zonă. Edilul Ion Vlădulescu și echipa pe care o conduce încearcă să dezvolte o zonă industrială puternică pentru judeţul Vâlcea și să le creeze investitorilor cel puţin condiţii prielnice de infrastructură pentru a se putea dezvolta. Acest lucru se va întâmpla în următorii ani, pentru că proiectele sunt unele de anvergură și se vor desfăşura pe perioada mai multor ani, nu de la o lună la alta. În Parcul Industrial de la Budești, care are aproape 100 de hectare, lucrează deja mii de oameni, iar în următoarea perioadă dezvoltarea este una iminentă. În plus, administrația locală de la Budești a reușit să atragă și alte fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii din localitate. Astfel, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 s-a finanţat construirea unei grădinițe moderne. Investiția este una cât se poate de necesară, având în vedere că populația din localitate este într-o continuă creștere, locuitorii noi fiind atrași de locurile de muncă existente pe piață, de condițiile din Budești și de distanța mică față de Râmnicu Vâlcea.

Cămin cultural modernizat

Chiar dacă localitatea vâlceană Budești are o dezvoltare spectaculoasă din punct de vedere industrial, conducerea primăriei știe că învățământul și cultura trebuie să fie la nivel înalt. Astfel, a fost deja modernizat și extins un cămin cultural. “Nu ne axăm doar pe asfaltare. Dezvoltarea localității se referă, de exemplu și la învățământ sau cultura. Noi am finalizat modernizarea unui cămin cultural, în Satul Ruda. Este clar că sunt părinți care preferă să-i trimită pe copii la școli de pe raza Municipiului Râmnicu Vâlcea pentru că ei consideră că sunt condiții mai bune acolo. Eu vreau să facem și noi condiții de oraș în școli, să atragem cât mai mulți elevi în învățământul din localitate”, spune primarul de la Budești, Ion Vlădulescu.

Gaz metan în localitate!

Primăria Budeşti va începe introducerea reţelei de gaze naturale în localitate. La început vor fi construiți 13 kilometri, urmând ca reţeaua să fie extinsă în anii următori. “Este vital pentru industrie, nu putem să gândim un parc industrial dezvoltat fără această utilitate. Gazele naturale asigură producţie, asigură încălzirea salariaţilor, este un element care contribuie la diminuarea costurilor. În România a fost extrem de greu să introduci gazele în ultimii ani, o legislaţie extrem de sufoasă care efectiv a paralizat dezvoltarea mediului rural”, spune primarul Ionel Vlădulescu.
Budeștiul este o localitate rurală cu o creștere constantă a investițiilor private. Mai multe societăți comerciale au construit deja aici baze de producție, iar localnicii au nevoie și ei de încălzire cu gaze naturale.

Lucrare importantă în Satul Barza

Tot în acest an a avut loc recepţia obiectivului de investiţii “Canal betonat și drum – satul Barza, Valea Popeşti”, o lucrare complexă care a rezolvat problema locuitorilor satului Barza nevoiţi să folosească albia pârâului pentru acces în drumul principal (DJ 678 – centrul comunei), albie care, în perioadele ploioase, devenea impracticabilă. Această lucrare, a cărei valoare se ridică la suma de 11,34 miliarde lei vechi, este cea de-a treia realizată de drumarii RAJDP Vâlcea în comuna Budeşti, celelalte două fiind: „Consolidare drum și amenajare albie în punctul Arvinte” și „Modernizare DC Budeşti-Brânduşari”.

Comuna va avea aeroport

Oficialitățile locale își doresc să se construiască și un aeroport pe un teren care este acum izlaz comunal și care aparține primăriei. Ideea unui aeroport de mici dimensiuni nu este una nouă. Acum mai bine de zece ani conducerea primăriei a făcut un demers în acest sens, dar oamenii s-au împotrivit. Au strâns semnături că nu sunt de acord, l-au dat în judecată pe primarul din acea perioadă și au amenințat că îi vor alunga cu bâtele pe constructori. Acum, însă, situația s-a schimbat și locuitorii comunei sunt conștienți că ar fi o investiție bună care ar aduce noi locuri de muncă, dar și profit. Parcul industrial din Budești se întinde pe o suprafață de 80 de hectare și este în plin proces de extindere. Potrivit estimărilor, numărul actual de angajați din parc, 8000, se va putea dubla sau chiar tripla în următorii doi, trei ani. În aceste condiții, oficialitățile locale, dar și județene cred că se impune amplasarea unui aeroport de mici dimensiuni care o să fie construit în Satul Barza, pe un teren care funcționează acum ca izlaz comunal. Proiectul urmează să fie gata la începutul anului viitor. Conform primelor studii, aeroportul de la Budești va avea o pistă de maximum un kilometru lungime şi 60 de metri lăţime, o clădire administrativă, dar și o pistă petonată pentru elicoptere.

Gabi Cârjaliu