Breaking news! Liberalii vâlceni zdrobiţi de redistribuire?

Este posibil ca redistribuirea mandatelor să lovească puternic PNL Vâlcea. Conform site-ului www.stiripesurse.ro a fost făcută o simulare de către Agenția de Rating Politic, care are o experienţă mare de la alegeri anterioare, a alocării mandatelor de deputați și senatori, pe baza algoritmului precizat în Legea electorală. Datele utilizate au fost cele publicate de Biroul Electoral Central în sistemul SIMPV până la data de 13 decembrie 2016, ora 00:00 și acoperă 99.9% din secțiile de votare.

Dacă simularea va rămâne valabilă după redistribuirea oficiala a mandateleor în Vâlcea PNL rămâne cu un singur mandat de deputat, cel al liderului Cristian Buican.
PSD ar urma să aibă patru mandate de deputat cel de-al patrulea revenind, după redistribuire, unui adevărat luptător, Eugen Neaţă, care a crezut din primul minut al desemnării sale şi până în ultimul minut al numărării voturilor în şansa sa şi în victoria PSD.
ALDE ar urma să obţină un mandat de deputat, iar Dumitru Lovin ar deveni deveni deputat după o viaţă în politică. Se pare că tot ALDE va obţine şi al doilea mandat de senator la redistribuire Iuliana Moise ajungând, aşa cum am prezis, prima femeie senator de Vâlcea şi una din puţinele femei din Senatul României care este un “club” select dominat de bărbaţi.
Pentru doamna Iuliana Moise s-ar dovedi valabile cele două expresii româneşti: 1. Orice şut în fund înseamnă un pas înainte şi 2. Tot răul spre bine.
La liberali Romulus Bulacu ar pierde pentru a doua oară în viaţă şansa de a deveni senator la redistribuire.
Iulianei Moise i s-au făcut mari nedreptăţi de către foştii colegi din conducerea PNL care au umilit-o în vară scoţând-o din cărţi pentru a fi realeasă consilier judeţean, post pe care îl merita cu prisosinţă, iar apoi în porcăria numită alegeri interne a PNL unde sistemul de a candida strict pe o poziţie de pe listă pare desprins din republicile bananiere. Nu i-au dat locul doi pe listă la Cameră liberalii, loc pe care îl merita şi de fapt îl câştigase în competiţia internă, dar a ajuns senator la ALDE în timp ce locul doi de la Cameră s-a dovedit neeligibil în final pentru liberali.
Mai menţionăm că PSD are şi un senator de Vâlcea în persoana lui Bogdan Matei care a câştigat direct mandatul.
Menţionăm că datele nu sunt oficiale.
Pentru cei nefamiliarizaţi cu redistribuirea mai dăm următoarele informaţii:
Sistemul electoral actual, prevăzut de lege, este unul care “forțează” o proporționalitate a rezultatelor la nivel național. Este în fapt același sistem electoral aplicat pentru alegerea Parlamentului între 1990 – 2007. Sistemul conține o redistribuire națională care impune ca între rezultatul la vot și numărul de mandate din Parlament să existe o corelație “cât mai” proporțională la final. Din acest motiv, există situații în care, anumitor partide, în anumite județe, pentru a COMPENSA proporționalitatea națională – li se alocă un număr aparent mai mare de voturi. Este un algoritm strict matematic, care NU permite intervenția factorului uman,” se menționează în raportul Agenției de rating politic.
Efecte neașteptate:
Deși diferența de voturi obținute de PNL și PSD în Alba este mică, algoritmul face ca liberalii să obțină patru mandate de deputați, în vreme ce social-democrații vor obține doar unul.
În Tulcea, UDMR reușește să obțină un mandat de deputat, deși la urne a strâns doar 245 de voturi.
Mai multe informaţii despre cum au fost redistribuite, mai bine zis cum pot fi redistribuite mandatele găsiţi aici https://media.stiripesurse.ro/other/201612/media-148170777947835600.pdf.

Traian Guminski