“Brânza de Vaideeni”, pe cale de a deveni brand european! Primarul Băluță se zbate pentru recunoașterea calității!

Administraţia locală din Vaideeni lucrează la o documentaţie extrem de importantă.

“Beneficiem de consultanţă şi de la specialişti din Ministerul Agriculturii. Vrem să depunem la Bruxelles, cât mai repede, documentaţia necesară lansării brandului “Brânza de Vaideeni”. Este vorba despre recunoaşterea calităţii brânzei din Vaideeni. Beneficiem şi de ajutorul celor de la Asociaţiile Crescătorilor de animale”, ne spune primarul Daniel Băluţă.
Administraţia a solicitat atestate de produse tradiţionale pentru mai multe mărci locale: unt, caş, ciorba de bureţi, telemeaua de vacă, lapte, laptele mare, recunoscutul tocan şi brânza de burduf.
Specialiştii au găsit în Arhivele Naţionale o înregistrare datând din 1949 a mărcii Telemeaua din Vaideeni.
Brânza produsă de localnicii din comună are gusturi diferite, dar reţeta unică este veche de sute de ani şi circulă din familie în familie. În cazul obţinerii brandului european se va face “O căşerie” mare în care brânza certificată şi transformată în brand va fi fabricată după o selecţie atentă a laptelui şi o singură reţetă.
Demersurile primarului Daniel Achim Băluță, viceprimarului Vasile Ichim şi Consiliului Local fac parte din un amplu program de promovare a localităţii vâlcene. “Dezvoltarea pensiunilor turistice, modernizarea traseelor montane, modernizarea infrastructurii vor aduce de asemenea turişti mai mulţi în zonă. În final Vaideeniul va crea locuri de muncă şi venituri suplimentare. Din păcate localitatea nu a fost sprijinită aşa cum trebuie de Consiliul Judeţean Vâlcea şi au fost cazuri în care, din rea voinţă consilierii judeţeni au sabotat acordarea de fonduri către această localitate. Dar ciobanii şi oamenii de la munte sunt nu numai încăpăţinaţi şi mândri, ci mulţi dintre ei au şi pregătire temeinică profesională, aşa că vor face ceea ce trebuie pentru Vaideeni indiferent dacă mai apar politicieni oportunişti.
“Eveniment Vâlcean” susţine promovarea acestor produse, aşa cum susţine orice administraţie care caută constant căi de dezvoltare.
Felicitări tuturor implicaţi în asemenea proiecte.

Traian Guminski