Biblioteci din Vâlcea au primit donaţii de carte, prin campania România EduCaB

România EduCaB a desfășurat o campanie naţională de strângere de resurse pentru bibliotecile publice din zece județe din România, în perioada octombrie 2015 – mai 2016. Bibliotecile vâlcene care au primit donații de carte în această etapă a programului sunt cele din Drăgășani, Pietrari, Glăvile, Titeşti, Amărăşti, Berislăveşti, Cernişoara, Copăceni, Grădiștea, Horezu, Lăcusteni, Lăpuşata, Măciuca, Olanu, Pesceana, Racovița, Scundu, Tetoiu, Vaideeni, Valea Mare, Vlădeşti și Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul” Vâlcea/ Secția de carte în limbi străine.

Pe baza listelor de nevoi de carte, mobilier și calculatoare, centralizate la bibliotecile județene, am identificat bibliotecile în care să ne concentrăm cu prioritate, cu precădere din mediul rural, din cele 10 județe incluse în campanie. Acestea sunt în număr de 140, adăugându-se un județ în plus fața de cele nouă în care pornisem campania inițial. Cele zece județe sunt: Brăila, Cluj, Constanța, Dâmboviţa, Dolj, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui și Vâlcea.
“În urma campaniei, am investit împreună în bibliotecile publice: 35.290 de cărți – majoritatea noi sau în stare foarte bună, 858 de articole de mobilier și 128 de PC-uri și laptopuri (majoritatea bunurilor au ajuns deja sau vor ajunge în luna iunie la bibliotecile locale). Am colaborat cu 42 de companii private, ONG-uri, edituri, autorități publice, licee, facultăți, librării, biblioteci, grupuri informale, cărora li s-au alăturat peste 200 de voluntari. La un prim sondaj putem spune că peste 1.300 de persoane, inclusiv persoane juridice, au investit în biblioteci via România EduCaB. Din cele 10 județe, în 32 de localități au fost inițiate şi campanii locale de colectare de resurse. În plus, un număr de 1.400 de volume de maculatură, rezultate în urma campaniei, sunt reciclate creativ în cadrul unor evenimente prin care ne propunem catalizarea unor comunităti de arhitecţi, artişti, ingineri care să colaboreze pentru dezvoltarea domeniului de reciclare creativă.
Fiecare dintre cele 140 de biblioteci locale, majoritatea biblioteci comunale sau sătești, au primit aproximativ 100 de cărți noi și în stare foarte bună, urmând ca la sfârșitul anului să caseze din fondul de carte existent, aflat în stare precară – ceea ce face parte din demersul EduCaB de reînnoire a fondului de carte. În plus, bibliotecile au beneficiat de carte în limba engleză, pentru copii și adulți şi material educaţional multimedia.
Mulțumiri tuturor celor care au făcut posibilă această investiție, prieteni din institutii cum ar fi: Biblioteca Națională a României, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, bibliotecile judeţene din cele 10 judeţe unde implementăm momentan România EduCaB, Ipsos România, Centrul Român pentru Inovaţie în Dezvoltare Locală, Editura Niculescu, Editura Nemira, Tarsago (Reader’s Digest), Librăriile Cărturești, Let’s Do It Romania, Rompetrol, UniCredit Bank, ING Romania, IBM România, Facultatea de Marketing din cadrul ASE București, Facultățile de Sociologie și de Psihologie (Universitatea București), CESI – Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii, Universitatea Româno-Americană, Fundația Calea Victoriei, Ceainăria Camera din Față, Antony Frost English Bookshop, www.sub25.ro , www.totb.ro , CSM București, Festivalul Artistic HomeFest, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, Titan Machinery, Evident Consulting, Learnity / Universitatea Alternativă, Saint Gobain, Rotaract Dolj, Rotaract Suceava, Foreign Policy Romania, Glamour Salon Expert, Active Watch și mulți, mulți alții. Investiţiile au fost făcute fie la nivel instituţional, fie la nivel de prieteni şi colaboratori din aceste organizaţii (campanii lansate la nivel de echipe mai mici, departamente, servicii etc.)”, ni se transmite într-un comunicat de presă de către reprezentanţii România EduCaB.