Biblioteca publică, mândria Comunei Scundu

Până în anul 1968 în Comuna Scundu existau doar biblioteci parohiale si “săteşti”. Una dintre acestea a luat fiinţă în anul 1954, bibliotecar fiind Ţurcanu Nicolae, profesor de la şcoala din satul Scundu. Biblioteca nu avea local sau încăpere proprie special destinată acestui scop, iar bibliotecarul era plătit cu indemnizaţie.

O altă bibliotecă “sătească” a fost în satul Crângu, având sediul într-o casă particulară şi un număr de 1.183 volume în anul 1964. Bibliotecarii care au deservit-o de-a lungul anilor au fost: Andreescu T. Florica, Dobrescu Elena şi Pistol Elena care lucrau în învăţământ, iar pentru activitatea lor din cadrul bibliotecii erau plătiţi cu indemnizaţie. Biblioteca publică sau comunală, asa cum i se spunea pe atunci, a luat fiinţă în anul 1968, odată cu postul de bibliotecar cu normă întreagă, ocupat de Tomescu Ioana care avea domiciliul în comuna învecinată, Orleşti. Fondul de carte a fost constituit prin preluarea cărţilor de la cele două biblioteci « săteşti ». Primul sediu al bibliotecii comunale a fost în cadrul Şcolii Scundu (fost sat Pădureţu), într-o cămăruţă ce era destinată activităţii de laborator a şcolii. În 1970 biblioteca s-a mutat în satul Blejani, în cladirea ce aparţinea fostului C.A.P. Scundu.Date statistice privind numărul de volume, număr de cititori şi număr de cărţi difuzate există începând cu anul 1968. Astfel, la 31 decembrie 1968, în bibliotecă exista un număr de 2.603 volume, 124 cititori şi 348 de cărţi difuzate spre lectură. De-a lungul anilor numărul de cititori şi al cărţilor difuzate a crescut, odată cu fondul de carte, prin achiziţia de documente sau donaţii. Postul de bibliotecar cu normă întreagă a fost desfiinţat pe perioada 1974-1990, bibliotecarii ce s-au perindat în cei 16 ani fiind plătiţi cu indemnizaţie, având funcţia de bază în învăţământ. Cronologic, aceştia au fost: Duţu Dumitru (1974-1979), Dumitrescu Aurelia (1979-1986) şi Dumitrescu Damian (1986-1989). În 1979 sediul bibliotecii a fost schimbat, aceasta fiind mutată în fosta clădire a primăriei, într-o camera necorespunzătoare scopului urmărit de o bibliotecă, apoi într-o casă particulară până în anul 1986, când a fost mutată din nou în clădirea Şcolii Generale Scundu. Dupa Revoluţia din 1989 s-a înfiinţat iaraşi postul de bibliotecar cu normă întreagă, astfel că în 1990, an în care a fost angajat Stamatie Gheorghe pe această funcţie, cărţile au fost mutate de la şcoală în clădirea primăriei. Biblioteca dispunea de două încaperi mici, fără sursă de încălzire, ce nu corespundea cerinţelor unei biblioteci, iar activitatea se desfăşura foarte greu, în special iarna, când nu erau condiţii propice pentru lectură. Abia în 1999, conform unei “Minute” încheiată între Şcoala Scundu şi Primăria Scundu, biblioteca a fost mutată într-o altă încapere a aceleiaşi clădiri, dar mult mai spaţioasă, prevăzută cu sobă cu încălzire pe lemne, încăpere în care până atunci funcţionase o grădiniţă de copii.
În anul 2000 postul de bibliotecar a fost preluat de Stoicanoiu Tincuţa care este în aceasta funcţie şi în prezent. Pe atunci biblioteca îşi avea sediul în acea fosta gradiniţă, o încăpere amenajată funcţional, cu un aspect cât de cât plăcut pentru a primi cititorii într-o ambianţă propice lecturii, iar activitatea s-a desfăşurat în continuare acolo, timp de şapte ani. În noiembrie 2007 cărţile au fost mutate provizoriu în incinta dispensarului uman al localităţii, întrucât începuseră lucrările de modernizare si extindere a clădirii Primăriei Scundu şi exista pericolul degradării fondului de carte, care oricum a avut de suferit, însă pagubele nu au fost mari. Timp de un an activitatea de bibliotecă s-a desfaşurat mai greu din cauza timpului afectat mutarii si aranjarii cărţilor in rafturi, pe domenii si conform clasificarii CZU. Fondul de carte s-a mărit, atât prin grija primăriei care in ultimii ani a repartizat sume din bugetul local pentru achiziţii de cărţi, cât şi prin donaţii de la Biblioteca Judeţeană « Antim Ivireanul » Vâlcea. Majoritatea activităţilor culturale organizate de bibliotecă au fost desfăşurate în şcolile din localitate şi la Căminul Cultural Scundu. În luna martie 2009 biblioteca s-a mutat în actualul sediu din incinta Primăriei Scundu, la etaj, într-o încapere destinată special pentru cerinţele unei instituţii de cultură, spaţioasă, luminoasă, amenajată decent şi modern, cu mobilier nou, încălzire prin centala termică a primăriei, prize pentru conectare la internet – conectare asigurată tot de primărie, accesul se face prin intrare separată de cea principală, în aripa de sud a clădirii. Biblioteca are in dotare un singur calculator, care ajută cât de cât la informare şi documentare prin internet, însă pentru a satisface necesităţile utilizatorilor bibliotecii este necesar un număr mult mai mare de computere. Mulţi locuitori au plecat în străinătate, copiii acestora sunt în grija bunicilor, iar legatura dintre părinţi şi copiii lor se realizează foarte greu în lipsa accesului acestora la internet. Comunicarea dintre oameni este un proces viu, iar biblioteca este locul ideal de desfăşurare a acesteia. Deoarece gradul de comunicare al unei biblioteci depinde de bibliotecar, acestuia îi revine sarcina de a participa în mod real la comunicare. Nu numai prin prezenţa fizică între anumite ore de program în bibliotecă, ci printr-o implicare directă în procesul informaţional cu disponibilităţi maxime de comunicare pe toate planurile care compun fiinţa umană, aceasta presupunând şi o implicare spirituală, sufletească, fără de care informaţia nu îşi atinge scopul. În dorinţa de a satisface cât mai mulţi cititori, principala preocupare o va constitui îmbogăţirea şi organizarea fondului de documente în aşa fel încât acesta să mulţumească interesele utilizatorilor, atât celor ce trăiesc astăzi, cât şi generaţiilor de mâine.

Sursa: bibliotecivalcene.blogspot.com