Bătălia pentru Casa Albă
Mai sunt 20 de săptămâni până la alegerile locale. În acest an preşedinţii de consilii judeţene nu se mai aleg nominal, ci, ca pe vremuri, din rândul consilierilor judeţeni. Asta înseamnă că un partid care reuşeşte să aibă o majoritate în Consiliul Judeţean, numeşte preşedintele. Sistemul este imperfect, deoarece de multe ori un partid minuscul poate impune un preşedinte în cazul în care partidele mari nu obţin majoritatea. Pentru a nu pierde postul în defavoarea ţărăniştilor, cândva pesediştii vâlceni l-au făcut preşedinte de judeţ pe afaceristul Buşe. În mare parte, PSD a condus Vâlcea, dar acum judeţul este condus, interimar, de un liberal.
Bătălia va fi aspră, fiecare vot contează. Voturile din localităţi conduc la obţinerea de mandate în CJ. Iar pentru PNL şi PSD este dificilă această bătălie şi deoarece electori nemulţumiţi de ambele partide pot vota listele unor partide noi, pline de oportunişti şantajişti şi profitori. Evident că dacă acestea vor intra în CJ, va începe o negociere la sânge şi liderii partidelor de buzunar vor încerca să obţină avantaje materiale şi poziţionale la fiecare şedinţă, mai ales la cea de stabilire a conducerii CJ.
Facem aici o analiză sumară a strategiilor pe care le pot adopta partidele şi a resurselor care le au în Vâlcea.
UNPR: Dan Mazilu va avea sigur intrare în Consiliul Judeţean
Progresiştii lui Gabi Oprea au în Vâlcea o organizaţie bună care, în urmă cu 4 ani, reuşea să obţină consilieri judeţeni şi municipali. Drept este că atunci partidul îi avea şi pe Mircia Gutău şi Eusebiu Veţeleanu. Dar organizaţia este condusă de un deputat cu experienţă în bătălii electorale. Constantin Mazilu are variante pentru a obţine mandate în Consiliul Judeţean. În cazul în care UNPR va candida pe o listă comună, de alianţă, cu PSD, sigur măcar 1-2 mandate vor fi acordate UNPR. În cealaltă variantă, UNPR va trebui să obţină un prag electoral necesar pentru a intra în CJ. Dan Mazilu poate arunca însă candidaţi foarte buni, mai ales pe zona de sud a judeţului care vor trage lista. În cazul în care în teritoriu va colabora cu oamenii parlamentarilor social democraţi, mai mult ca sigur că UNPR va obţine acest prag.
PSD – fără bătrâni e greu, dar nu imposibil
Pentru tânărul preşedinte judeţean Constantin Rădulescu, această bătălie este primul examen pe care îl dă în funcţia de lider judeţean. Partidul a pierdut de la localele trecute doi experimentaţi în obţinerea de voturi. Este vorba de deputatul Aurel Vlădoiu şi de preşedintele Ion Cîlea care au trecut în lumea celor drepţi. Fostul Secretar Judeţean Dumitru Persu a îmbătrânit şi nu mai este ce era odată. Dar Costi Rădulescu este şi pragmatic şi, se pare, şi eficient. Deşi nu mulţi au crezut, a reuşit să facă echipă bună cu senatorul Laurenţiu Coca, dar şi cu George Mihăilescu şi cu organizaţia municipală. În Râmnic, PSD va obţine un scor bun şi are şanse reale la postul de primar. În sud, senatorul Coca şi primarii actuali ai PSD vor câştiga probabil cele mai multe voturi, mai ales că partidul are un excelent primar în Drăgăşani. Important este pentru PSD să reziste la presiunile liberalilor care vor încerca să le „fure” câţiva primari. Dezertarea unor aleşi social democraţi în tabăra liberală poate dezechilibra situaţia. Conducerea PSD are avantajul că nu este împărţită în tabere care să lupte pentru mai mulţi doritori la şefia CJ. Deocamdată, nici un pesedist nu pare dispus să treacă peste cadavre pentru acest post. Nici cei doi parlamentari, nici primarul interimar şi nici alţi lideri nu au declarat că vor postul de preşedinte al CJ. Deci pentru PSD este loc mare de manevre. Bătălii grele se vor duce în oraşele Horezu, Brezoi, Băbeni, Băile Govora, Ocnele Mari, Călimăneşti unde liberalii au primari în funcţie, iar pesediştii trebuie să scoată cât mai multe voturi pentru Consiliul Judeţean, deci trebuie să aducă candidaţi buni şi pentru primării, dar şi pentru listele de consilieri locali.
PNL – deputatul Buican, sabotat de conducerea centrală
Matematicianul Cristian Buican câştiga alegerile în Vâlcea fără probleme dacă deciziile Biroului Naţional nu l-ar fi încurcat. A reuşit înregimentarea lui Mircia Gutău în PNL. Cu fostul primar drept candidat la municipiu, cu alegeri dintr- un singur tur plus voturile electoratului dur şi stabil al PNL nu ar mai fi avut probleme în campanie cu municipiul. Dar doamna Gorghiu s-a opus nominalizării fostului edil în funcţia de candidat. În zona de nord, primari liberali îşi vor recâştiga mandatele, fără probleme, poate doar la Călimăneşti lumea să vrea o schimbare.
Acum liderul liberal trebuie să se bazeze pe munca unei organizaţii pline de vedete şi de orgolii. Are oameni buni de teren şi activişti experimentaţi în organizaţia de femei şi în cea de tineret. Dar îl are şi pe senatorul Dan Niţu care vrea preşedinte la Judeţ. Colaborarea cu Niţu şi Cotescu este esenţială. Liberalii au acum 4 parlamentari în Vâlcea. Dacă aceştia îşi fac treaba, plus echipa de la CJ, au şanse să câştige pentru prima dată la alegeri Consiliul Judeţean. Dar trebuie să scoată în câteva săptămâni un candidat bun pentru primăria Râmnicului. Liberalii mai trebuie să bată la scor în zonele în care au primari şi să încerce să mai obţină câteva mandate în comune conduse acum de pesedişti.
Pentru liberali faptul că PSD nu îl mai are pe Ion Cîlea prezintă teoretic un avantaj.
Dar în acelaşi timp ei nu pot anticipa jocul deputatului Costi Rădulescu care face un altfel de politică ş care umblă extrem de mult prin judeţ.
Liderii celor două partide joacă un şah inteligent. Pregătesc mutări surpriză, aşteaptă, caută poziţii staţionare de atac greu anticipabile chiar de colegii lor.
ALDE – între foarte puţin şi foarte mult
Oamenii fostului premier Tăriceanu nu au o organizaţie foarte activă în judeţ. Dar au 1-2 candidaţi la primării locale care pot obţine un mandat. Şi mai au un avantaj: în Râmnic există doi foşti primari, Gutău şi Romeo Rădulescu care nu au încă un partid din partea căruia să candideze. Oricare dintre ei dacă intră în ALDE şi candidează, va băga acest partid în Consiliul Judeţean.
Presa va conta greu!
În această bătălie presa locală, una dintre cele mai bune din România atât ca număr de publicaţii, dar şi ca număr de jurnalişti cu experienţă va juca un rol important!
Noile legi nu mai permit folosirea de bannere, brichete, pixuri, pelerine, găleţi, pungi. Practic, candidaţii şi partidele nu mai au voie să folosească decât materiale tipărite în campanie. Afişe electorale, dar şi acestea limitate ca număr şi ca locuri de expunere, pliante şi ziare.
Relativ cu sume nu foarte mari, un partid îşi poate permite să aducă în fiecare familie din judeţ minim 2-3 exemplare de ziare (diferite) în această campanie. Iar pe plan local, orice primar cu un buget rezonabil are posibilitatea să îşi expună prin presă tipărită toate realizările şi programele fiecărui localnic.
În aceste condiţii, vor conta greu jurnaliştii care deţin informaţii şi care ştiu să le compileze în aşa fel încât să conducă la înclinarea balanţei în favoarea sau în defavoarea unuia dintre candidaţi, mai ales în localităţi în care primăria „se joacă”.
Traian GUMINSKI