Atenţie taximetrişti! Poliţiştii rutieri cu ochii pe voi!

taxi pirat
Poliţia Rutieră Vâlcea este în permanenţă preocupată de siguranţa participanţilor la traficul rutier, inclusiv a celor care apelează la serviciile taximetriştilor ,,pirat”.
În această săptămână poliţiştii rutieri vor verifica legalitatea desfăşurării transportului rutier public de persoane, pe raza judeţului Vâlcea, în special a celui în regim de taxi.

Odată cu intrarea în vigoare a Legii 129/2015, Legea 38/2003 mod. privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere s-a modificat, iar efectuarea transportului public de persoane, cu un autoturism, pentru care nu se deţine autorizaţie taxi valabilă, se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 1.000 şi 5.000 lei.
De asemenea, în acest caz, tot conform prevederilor Legii 38/2003 modificate, se dispune şi măsura suspendări dreptului de utilizare a vehiculelor pentru o perioadă de şase luni, care se poate prelungi pentru încă şase luni. De la intrarea în vigoare a legii până în prezent, poliţiştii rutierei au dispus suspendarea pentru o perioadă de 6 luni a 27 de autovehicule utilizate în astfel de activităţi ilegale.
Scopul acestor acţiuni este impunerea unui climat de legalitate şi disciplină în domeniul transportului public de persoane.
Pentru realizarea unui grad cât mai mare de siguranţă, poliţiştii recomandă călătorilor să nu apeleze la serviciile aşa numiţilor „taximetrişti la negru”, deoarece:
• riscul producerii unei fapte antisociale (tâlhărie, agresiune, viol etc.) este mărit dat fiind faptul că nu există un dispecerat care să cunoască permanent locaţia „taximetristului”;
• autovehiculele autorizate, destinate transportului public de persoane deţin asigurare pentru persoanele şi bunurile transportate, spre deosebire de taximetriştii ,,ilegali”;
• autovehiculele autorizate efectuează inspecţia tehnică periodică la intervale de 6 luni, pe când celelalte autoturisme la 2 ani.