ASF şi RAR vor susține trei proiecte importante pentru şoferi

Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Registrul Auto Român au purtat discuții în vederea susținerii unor proiecte deosebit de importante pentru participanții la traficul rutier şi posesorii de autovehicule. Discuțiile au avut ca fond susținerea şi implementarea a trei proiecte.

“Primul proiect se referă la posibilitatea cumpărătorilor de autovehicule second-hand să se informeze în timp util (prin SMS), despre istoricul acestuia. Astfel, kilometrii reali, eventualele daune sau deficiențe ale autovehiculelor devin informații utile şi accesibile oricărui potențial cumpărător, chestiune care anulează posibilitatea de ascundere a cazierului de daună, uzură sau stare tehnică. Un alt proiect luat în discuție şi susținut în vederea implementării, se referă la efectuarea inspecțiilor tehnice de siguranță, pentru autovehiculele cu avarii ale sistemelor de siguranță. Concret, această măsură presupune ca unui autovehicul al cărui sistem de siguranță rutieră este grav avariat în urma unui impact (accident), să i se suspende inspecția tehnică periodică (ITP). După finalizarea reparațiilor, trebuie să se efectueze obligatoriu o verificare a conformității tehnice. Urmare acestei constatări se certifică datele funcționale şi dimensionale, iar ITP-ul reintră în valabilitate. Aş vrea să menționez că această prevedere va fi aplicabilă doar autovehiculelor care prin natura avariilor pun în pericol siguranța rutieră”, susține ing. Ec. Geani Man, membru în departamentul transport-infrastructură PSD Vâlcea şi preşedintele CA PRELCET SA.
ASF şi ARR propun şi constituirea corpului constatatorilor de daună independenți. Pe fondul acestor discuții, liberalizarea acestei profesii creează pârghii în vederea pregătirii profesionale şi răspundere a persoanelor care vor să profeseze ca şi constatatori de daună.
“Având în vedere că piața autovehiculelor second-hand este într-o continuă creştere şi că au existat foarte multe sezizări privind falsificarea datelor şi a istoricului de daună a autovehiculelor astfel cumpărate, aceste măsuri duc la o normalizare a lucrurilor în acest sector”, mai adaugă ing. ec.Man Geani.