Arhiepiscopul Râmnicului îi poartă în rugăciune pe toți fiii săi duhovnicești

În urma publicării articolului Să ne rugăm pentru ÎPS Varsanufie, arhiepiscopul nostru. Are probleme mari!, apărut în ziarul Gazeta vâlceană din 12 august 2020, Arhiepiscopia Râmnicului face următoarele precizări:
1. Arhiepiscopia Râmnicului și Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în conformitate cu hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 6970/2020 cu privire la organizarea alegerilor din toamna anului 2020, respectă principiul neutralității politice și nu susține vreun partid politic sau vreo ideologie politică, recomandând pentru aprecierea candidaților la alegerile locale și parlamentare din acest an cele 10 criterii orientative enunțate în documentul amintit:
a. manifestarea credinței în Dumnezeu și a responsabilității față de comunitate;
b. apărarea libertății religioase și susținerea activităților spirituale și sociale ale Bisericii;
c. respectul pentru persoana umană și promovarea culturii vieții: promovarea familiei tradiționale, firești, formată din bărbat și femeie, menită să conceapă alte vieți; implementarea de politici împotriva avortului, eutanasiei, cercetărilor pe embrioni umani, clonării;
d. promovarea unei educații naționale integrate, care îmbină cunoașterea intelectuală cu formarea morală și spirituală;
e. apărarea și promovarea sănătății fizice, psihice și morale/spirituale a poporului român;
f. diminuarea sărăciei, dezvoltarea economică și creșterea demografică a României;
g. apărarea și promovarea patrimoniului cultural și spiritual național;
h. apărarea resurselor naturale, ocrotirea mediului și dezvoltarea agriculturii, ca baze ale responsabilității pentru generațiile prezente și viitoare;
i. sprijinirea comunităților de români din jurul granițelor și a diasporei române, precum și promovarea de proiecte de încurajare a românilor să revină în România;
j. apărarea și promovarea cu demnitate a intereselor poporului român, pe plan extern și intern.

2. Întrucât în articolul publicat se face referire la ocuparea postului de director al Seminarului Teologic Sfântul Nicolae din Râmnicu-Vâlcea, acest lucru s-a făcut în urma discuției cu doamna Inspector Școlar General Mihaela Andreianu, din cadrul ISJ Vâlcea, care a prezentat Arhiepiscopiei Râmnicului metodologia și criteriile pe baza cărora poate fi numit noul director, acestea fiind:
– să fie profesor titular în învățământul preuniversitar, având contract de muncă pe perioadă nedeterminată;
– să fie membru al corpului național de experți în management organizațional, conform prevederilor art. 246 alin. (3), și art. 257 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare;
– să aibă cel puțin gradul didactic II în învățământ sau a dobândit titlul științific de doctor.

Ținând cont de aceste principii, singura persoană care îndeplinea criteriile de eligibilitate privind ocuparea postului de director al Seminarului Teologic Sfântul Nicolae din Râmnicu-Vâlcea a fost Pr. Prof. Dr. Nicolae Proteasa, căruia i-a fost acordată binecuvântarea pentru a ocupa acest post în anul școlar 2020-2021.

3. Arhiepiscopia Râmnicului solicită în general presei vâlcene să nu amestece Eparhia și pe Chiriarhul Său, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, în campaniile electorale și în luptele politice.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie este părintele duhovnicesc al tuturor credincioșilor ortodocși din Arhiepiscopia Râmnicului (Județul Vâlcea) și se roagă zilnic pentru toți fiii săi duhovnicești, mijlocind la Preamilostivul Dumnezeu să le împărtășească darurile Sale cele bogate.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului